Vikicosmos

2
Es llegeix en minuts
Juan Carlos Ortega

Tots recordem aquelles enormes enciclopèdies en diversos volums que decoraven el saló de casa nostra. Si necessitaves saber qui va ser Max Planck o la forma de govern a Burquina Faso, només havies d’elegir el tom corresponent i allà trobaves una llarguíssima columna de dades il·lustrada amb fotografies en blanc i negre.

    

La informació que hi llegíem era, per a nosaltres, la veritat absoluta. Tot el que estava escrit en aquelles pàgines tenia, des del nostre punt de vista, la brillantor de la realitat objectiva. Tant era així que si fèiem una aposta amb algú sobre alguna dada, la consulta de l’enciclopèdia dirimia la controvèrsia sense cap discussió.

    

Ara tenim la Viquipèdia. És com si aquells enormes toms d’abans s’anessin reescrivint segon a segon en aquella antiga prestatgeria, de manera màgica, en un ball de lletres, arrencant pàgines i creant-ne de noves. L’objectivitat de la nostra infància és substituïda per la suma de milions d’aportacions que, aïlladament, pretenen ser objectives.

    

Em pregunto què passaria si l’univers, amb unes lleis ens semblen ara veritats objectives, corregués la mateixa sort que l’enciclopèdia. Una espècie de Wikicosmos dissenyat per tots els éssers conscients que el poblen. Per saber quina és la distància a una estrella, els científics utilitzen ara mètodes precisos de mesurament i el resultat obtingut és considerat verdader, com ho era per a nosaltres la dada que llegíem en els antics volums de l’enciclopèdia Espasa.

    

Però en un Wikicosmos la cosa seria diferent. Cada ésser intel·ligent podria dissenyar-lo al seu aire. Alguns rebaixarien la temperatura solar, altres l’augmentarien, i l’univers obeiria cegament aquestes propostes. La naturalesa canviaria el seu aspecte milions de vegades cada segon, en funció dels desitjos dels seus habitants.

    

¿Com seria el nostre Wikiplaneta en un Wikicosmos fet segons les aspiracions humanes? ¿Milloraria? Molts intentaríem canviar-lo per millorar, per descomptat, editant la realitat per eliminar terratrèmols, dictadures i malalties, però segur que una bona col·lecció de pirats esborrarien les nostres bondadoses aspiracions per empitjorar les coses.

    

¿És millor deixar el cosmos com està, a la seva bola, indiferent a nosaltres, o seria desitjable que exercíssim una influència directa sobre ell? ¿Guanyarien els bons o els dolents? Quina bogeria d’univers, amb nos­altres decidint la seva estructura, ¿oi? I això sense comptar amb la possibilitat de milions d’intel·ligències extraterrestres que farien el mateix. Un cosmos tou, canviant com un fluid, sense lleis precises, on un matí la velocitat de la llum seria de 300.000 quilòmetres per segon i a la tarda, per desig d’un senyor d’Àvila, disminuiria a la velocitat d’un cargol. Un univers a la carta, on durant un quart d’hora els homes tindrien músculs d’acer per convertir-se després, per desig d’algun editor còsmic, en petits elefants de color magenta.

Notícies relacionades

    

No sé si prefereixo les antigues enciclo­pèdies a la moderna Viquipèdia, però agraeixo que el cosmos faci el que li doni la gana, que decideixi ell les seves coses sense consultar-nos. Potser l’univers és l’únic àmbit en què és preferible que ens governi una dic­tadura.