200 ANYS DE LA MORT DE L'ESCRIPTORA

Els llocs de Jane Austen

No va viatjar mai fora de la seva Anglaterra natal. Els paisatges que li van omplir la mirada, molts dels quals encara guarden l'encant de l'època, van ser l'escenari de les seves novel·les i, en l'actualitat, una gran excusa per fer-hi un recorregut.

zentauroepp39268011 mas periodico casa museo de jane austen170712141947

zentauroepp39268011 mas periodico casa museo de jane austen170712141947

3
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

La bucòlica Anglaterra en què Jane Austen va viure i els paisatges que va descriure en les seves novel·les segueixen conservant un encant especial. Cada any milers d'admiradors de la novel·lista arribats de qualsevol lloc del globus recorren en pelegrinatge alguns d'aquells llocs que van servir de fons als seus relats. El recorregut pot començar per Steventon, el lloc on va néixer el 1771, un petit poble de poc més de 200 habitants al nord del comtat de Hampshire. La vicaria on ella i la seva família van viure fins al 1801 ja no existeix, però l'església del segle XII, de la qual el seu pare va ser rector, segueix allà gairebé intacta. Es creu que en aquesta vall envoltada de verds prats va ser on Austen va escriure 'Orgull i prejudici', 'L'abadia de Northanger' i 'Sentit i sensibilitat', que es publicarien anys més tard.

Bona part de la vida social del lloc va ser inspiració per a les seves novel·les. Va passar 25 anys a Steventon, amb breus períodes residint en altres llocs. Durant l'adolescència l'escriptora i la seva germana Cassandra van deixar la casa familiar per estudiar a Oxford i en un internat a Reading, del qual se'n van anar en poc menys de dos anys, perquè la família no tenia prou recursos econòmics per pagar l'educació de totes dues. Als voltants de Steventon es conserven algunes de les mansions a les quals Jane i Cassandra solien anar al ser convidades als balls. A Jane li encantava ballar i ho feia molt bé», diria el seu germà Henry. Avui és possible visitar una d'aquelles propietats, la de Vyne, a prop de la localitat de Basingstoke.

La vicaria de Steventon on va néixer ja no existeix, però sí l'església del XII de la qual el seu pare va ser rector 

Per les valls dels voltants hi flueix el riu Test, que era famós per les seves truites. A la regió hi ha una filera de pobles del segle XVI i nombrosos 'cottages', amb les tradicionals teulades de palla. És un ambient molt 'anglès', en el qual no falten els 'pubs' o els salons de te amb melmelades casolanes.

UN FESTIVAL EN MEMÒRIA SEVA

Entre els anys 1801 i 1805 la família Austen va residir a la localitat balneària de Bath, famosa pels seus banys romans. La ciutat és esmentada en novel·les com 'Persuasió', o a 'Emma', però durant el període que hi va passar, la novel·lista no va iniciar cap nou treball. A Bath, un important destí turístic internacional, s'hi celebra cada any el Jane Austen Festival, durant 10 dies, amb lectures, representacions teatrals, balls, exhibicions de vestits d'època i 'tours' pels enclavaments relacionats amb el llegat literari de la novel·lista. El programa d'aquest any va del 8 al 17 de setembre.

Va passar els últims anys a Chawton, a Hampshire. La casa d'Austen, de totxo vermell, avui és un museu en honor seu

Notícies relacionades

Jane Austen va passar els últims vuit anys de la seva vida al poble de Chawton, a Hampshire, on va escriure tres de les seves novel·les. La casa de l'escriptora, un edifici de totxo vermell, alberga avui un museu, el Jane Austen's House Museum, obert al públic. Diverses de les habitacions s'han conservat en l'estil de l'època en què l'autora hi va viure i conserven alguns dels seus records, com cartes, la primera edició d'alguna de les seves obres, mobles, peces o el manuscrit de l'última de les seves novel·les, 'Sanditon', que va quedar incompleta. També s'ha mantingut intacte el jardí, on hi ha herbes aromàtiques que en l'època s'utilitzaven per cuinar i plantes medicinals. A les proximitats queda la mansió de Chawton House, on vivien alguns dels seus germans.

Jane Austen està enterrada a la catedral de Winchester, construïda en diferents estils medievals i la segona més gran d'Europa. Una làpida en pedra negra sobre la seva tomba la recorda com "la filla del reverend Georges Austen, que va morir als 41 anys, després d'una llarga malaltia, que va suportar amb paciència i les esperances d'un cristià".