200 anys de la mort de l'autora

Jane Austen, una guionista del segle XVIII

Els personatges femenins de Jane Austen es rebel·len contra les normes socials. Excel·lent matèria de partida per a diverses pel·lícules que van més enllà del retrat d’època. 

zentauroepp18773482 television gwyneth paltrow en la pelicula emma170712122335

zentauroepp18773482 television gwyneth paltrow en la pelicula emma170712122335

2
Es llegeix en minuts
Quim Casas

PEL·LÍCULES BASADES EN LES OBRES DE L'AUTORA

L'AUTORA

SENTIT I SENSIBILITAT (1995)

Tot i que la va dirigir el taiwanès Ang Lee, en la seva primera incursió en el cine de parla anglesa (i amb bons resultats pel que fa a l’atmosfera i 'tempo' del relat), aquesta pel·lícula és un projecte d’Emma Thompson, que firma el guió adaptat (guardonat amb l’Oscar) i encarna el personatge que representa el sentit, mentre que Kate Winslet és la sensibilitat. 

EMMA (1996)

L'any que Kate Beckinsale va encarnar el personatge d’Emma Woodhouse a la tele, Gwyneth Paltrow ho va fer al cine en aquesta versió més sofisticada que dramàtica. Paltrow li atorga a poc a poc calidesa a la jove Emma, tan bonica, intel·ligent i rica com mimada i presumptuosa; un personatge complex, segons l’escriptora, perquè en el seu moment no generava gaire empatia. 

ORGULL I PREJUDICI (2005)

Primera de les tres excel·lents col·laboracions entre el director Joe Wright Keira Knightley; després farien ‘Expiació’, segons la novel·la d’Ian McEwan, i ‘Anna Karenina’, segons el clàssic de Tolstoi. En un context car a Austen, el de l’obsessió paterna perquè les filles trobin marit (ric), Lizzie Bennett (Knightley) s’oposa a les normes i imposa també la sensibilitat.  

LA JOVE JANE AUSTEN (2007)

El televisiu Julian Jarrold, director de la versió per al cine de ‘Retorn a Brideshead’, va ser elegit per imprimir en pantalla la joventut de Jane Austen. El film està plantejat com l’adaptació d’una de les seves novel·les, ja que algunes de les experiències són molt semblants a les ficcions de l’escriptora. Anne Hathaway va deixar de ser una princesa per sorpresa. 

AMOR Y AMISTAD (2016)

El més destacat del film de Whit Stillman és que fixa la modernitat dels temes i personatges tractats per Austen en l’obra que adapta, la novella i epistolar ‘Lady Susan’: el film, amb Kate Beckinsale Chloë Sevigny –les heroïnes de Stillman A ‘The last days of disco’– se’n riu de l’alta societat anglesa del XVIII com un ‘¡Sálvame!’ de l’època.

RARESES INSPIRADES EN L'UNIVERS DE L'ESCRIPTORA

MÁS FUERTE QUE EL ORGULLO (1940)

El cine clàssic de Hollywood no li va prestar cap atenció a Austen menys en aquesta versió d’‘Orgull i prejudici’, amb Greer Garson Laurence Olivier. La curiositat consisteix en la presència com a guionista d’Aldous Huxley, autor d’‘Un món feliç’.  

JANE AUSTEN A MANHATTAN (1980)

Pel·lícula poc coneguda de James Ivory, expert adaptador d’E.M. Forster Henry James. Se centra en la rivalitat entre dues companyies de teatre novaiorqueses que, el 1980, intenten posar en escena una obra de teatre paròdica acabada de descobrir que Austen va escriure amb 12 anys. 

CLUELESS (FUERA DE ONDA) (1995)

Més que una actualització o versió lliure d’‘Emma’, aquesta pel·lícula s’inspira en alguns motius de la novel·la d’Austen però se’n desmarca en altres. Alicia Silverstone seria l’Emma dels temps moderns, igual de ‘pija’ i rica, però obsessionada a ajudar els necessitats. El film va generar una ‘sit-com’ televisiva. 

BODES I PREJUDICIS (2004)

L'actualitat d’‘Orgull i prejudici’ és indubtable: ‘Bodes i prejudicis’ versiona la història a l’estil del musical de Bollywood. Resulta a estones, li falta l’esperit corrosiu original. Dirigeix Gurinder Chadha, famosa per ‘Quiero ser como Beckam’, i protagonitza Aishwarya Rai Bachchan, Miss Món el 1994.

ORGULLO + PREJUICIO + ZOMBIES (2016)

Si en els últims anys hem vist Abraham Lincoln caçant vampirs, ¿per què l’heroïna d’‘Orgull i prejudici’ no pot enfrontar-se a una horda de zombis? Pastitx i dessacralització, el film es basa en la novel·la de Seth Grahame-Smith, no casualment qui va convertir Lincoln en flagell de vampirs

SÈRIES TELEVISIVES SOBRE EL CLÀSSIC 'ORGULL I PREJUDICI'

ORGULLO Y PREJUICIO (1980)

Notícies relacionades

Mini-sèrie de cinc capítols produïda per la BBC, emesa aquí per TVE. Cuidada, excel·lent en el gest i en la dicció, el cànon estable de la televisió britànica.

ORGULLO Y PREJUICIO (1995)

15 anys després, la BBC va tornar a la càrrega amb la mateixa història. Jennifer Ehle Colin Firth la van protagonitzar. Està considerada un dels èxits més grans de la cadena. 

Temes:

Llibres Cine