ENTREVISTA

Raoul Peck: «El successor de Trump serà pitjor si no lluitem»

Ha traslladat al cine el seu activisme pels drets dels més desafavorits. El seu últim treball sobre el lluitador antisegregacionista li va valer una nominació a l'Oscar.

zentauroepp37839865 mas periodico raoul peck170331172216

zentauroepp37839865 mas periodico raoul peck170331172216

2
Es llegeix en minuts
Nando Salvà

Concep el cine com una forma d'activisme. Nascut a Haití -va arribar a ser ministre de Cultura del país-, va recrear l'assassinat del líder congolès Patrick Lumumba a Lumumba (2000), va meditar sobre el genocidi ruandès a Siempre en abril (2005) i va il·lustrar els efectes del terratrèmol haitià a Muerte en Pacot (2014). I am not your negro el confirma com un dels grans cineastes polítics del nostre temps.

¿Per què James Baldwin segueix sent rellevant? James Baldwin va comprendre com ningú que el somni americà no existeix, perquè va ser erigit sobre el genocidi dels americans natius, primer, i el dels negres, després. I és obvi que les seves reflexions sobre les divisions de raça, classe i sexe segueixen vigents. El funcionament d'Occident, i sobretot d'Amèrica, segueix basat en el domini de l'elit sobre la majoria inerme.

¿Para a què va servir la presidència d'Obama? Baldwin va dir: «La qüestió no és qui serà el primer president negre, sinó quin tipus de país presidirà». El poder no va canviar d'amo. Sempre ha estat en mans de blancs. A Amèrica han canviat moltes coses, però gairebé tot segueix igual. La majoria dels negres segueixen sense tenir accés a l'educació, ni a la vivenda, ni a l'ocupació.

¿I Hollywood? Aquest any, en els Oscars el cine afroamericà va estar més present que mai abans. És una prova que Baldwin tenia raó. Ell sempre va denunciar aquest liberalisme progressista que es justifica a base de petites concessions, engrunes per tapar-nos la boca. S'aprova alguna llei, es permet que part de la classe mitjana afroamericana es faci burgesa mentre els negres segueixen entrant en massa a la presó. És un miratge, i tots en som responsables.

¿Per què? Som ganduls. Creiem que si votem cada quatre anys ja hem complert. Però la democràcia no és això. Els vuit anys d'Obama van ser un temps perdut. Si centenars de milers de persones haguéssim sortit al carrer per donar-li suport, hauria aconseguit molt més del que va fer. És cert, la gent té por de perdre la feina si alça la veu. Però, el successor de Trump serà encara pitjor si no lluitem.

En aquest sentit, ¿què opina de moviments ciutadans com Occupy Wall Street o Podem a Espanya? Occupy Wall Street té un gran esperit de resistència però no han sigut capaços d’organitzar-se, a causa de la seva falta d’ideologia o de la seva al·lèrgia a l’estructura política. Conec el cas de Podem, i és gairebé oposat. Ells sí que han sabut penetrar en el sistema, però en el procés semblen haver adoptat certs vicis de la vella política. 

Notícies relacionades

¿Creu que I am not your negro aconseguirà canviar alguna cosa? Arribar al públic avui dia no és fàcil perquè se’ns ha desproveït de la nostra capacitat crítica. Ens han rentat el cervell per convertir-nos en mers consumidors, de Coca-Cola, i de Facebook i Amazon. Ens han ensenyat a pensar en 140 caràcters.  

Això és el que fa Trump… Sí, i ha instaurat l’imperi dels fets alternatius, i dels discursos plens de mentides. I ha popularitzat una actitud segons la qual tots els que no pensen o vesteixen com un mateix són imbècils. Jo a això ho anomeno ignorància. Ho està contaminant tot amb la seva ignorància.