antonio 56 anys Gestor de dades a Barcelona Activa

«La gana aguditza moltíssim l'enginy»

Antonio va perdre la feina el 2008. Ajuda a ASSIS com a tècnic informàtic.

Antonio va perdre la feina el 2008. Ajuda a ASSIS com a tècnic informàtic.

1
Es llegeix en minuts

Fins que el 27 de desembre del 2016 (no se n'oblidarà mai de la data) li van trucar de l'oficina d'ocupació per oferir-li una feina, l'Antonio feia set anys que estava a l'atur: «Van deixar d'entrar ingressos, però les factures i el lloguer anaven arribant i, vist i no vist, va arribar un dia en què em vaig veure al carrer». Diu que enfrontar-se a una primera nit al carrer és com si se separés un nadó de la seva mare just al néixer: «Passes dies sense menjar, observes. Veus que al bar del davant un home recull la terrassa a canvi d'un entrepà. L'endemà, busques tu un altre bar per fer el mateix»«La gana aguditza moltíssim l'enginy», assegura.

Notícies relacionades

Al cap de poques setmanes, l'Antonio va anar a ASSIS: «Hi vaig arribar avergonyit, em pensava que la primera cosa que farien seria identificar-me. Però no, em van preguntar si havia menjat i si em volia dutxar», recorda somrient. L'Antonio, que havia conservat el seu petit ordinador, va voler col·laborar i, així, a poc a poc, va acabar muntant la sala d'informàtica d'ASSIS. Després, l'entitat li va facilitar una habitació en un dels pisos que lloguen per acollir persones sense llar: «Comparteixo el pis amb dos companys i pago 190 euros, despeses a part».

L'Antonio segueix col·laborant amb ASSIS i, a més a més, és el coordinador del grup de treball de sensellarisme del Consell Municipal de Benestar Social de l'Ajuntament de Barcelona: «Els mitjans només parlen de les persones sense llar per destacar els aspectes negatius. Però només el 30% té problemes d'addiccions. A més, el 12% té una carrera acabada i ha exercit la seva professió», lamenta.