Frederic Amat: "La gent fotografia la Casa dels Paraigües abans que el Liceu"

L'artista encaixa les crítiques a la seva proposta d'una 'nova pell' per al teatre, però demana un vot de confiança

tcendros32421015 icult  15 1 2016   barcelona  imagen virtual  rend160122204900

tcendros32421015 icult 15 1 2016 barcelona imagen virtual rend160122204900

2
Es llegeix en minuts
NÚRIA NAVARRO

Frederic Amat ha encaixat aquesta setmana la pluja de vituperis a la seva proposta d'una "nova pell" per a la façana del Liceu. "La cultura està viva en la mesura que pertorba", assegura l'artista en una entrevista que sortirà publicada aquest diumenge al suplement 'Més Periódico' . És conscient que "toca" el temple de l'òpera de Barcelona, però també que "la façana actual no és digna del gran teatre" i que el vianant que passa per davant "fotografia abans la Casa dels Paraigües que el coliseu líric".

El projecte, concebut per cobrir les dues façanes del teatre, la de Rambles i la de Sant Pau, amb gairebé 200 cercles vermells de ceràmica esmaltada amb la forma de "cercle obert", pretén no solament ser "un plaer per als ulls", sinó contribuir a l'oebrtura del carrer de Sant Pau a la Rambla del Raval i la Filmoteca. Però amb la sola presentació d'una foto i l'enunciat, els anells d'Amat ja han rebut un grapat de desqualificatius. "Pírcings", "rocòdrom per a temeraris i lladres", "baraneta de coloms". I ell es defensa amb un argument estètic: "El cercle obert -que és la forma anellada que es multiplica- simbolitza la planta del teatre romà de Vitruvi dibuixada per Palladio. ¡És el públic! Així que si diuen que 'és un pírcing', el públic és un pírcing".

Notícies relacionades

Amat assegura no perdre un minut en les baladreres opinions abocades a les xarxes, les que "vénen del territori de la negativitat", i confessa que li ha trucat un munt de "gent intel·ligent, alguna de primeríssima fila" que li han dit "bravo" i "endavant". Davant els uns i els altres, està convençut de la seva aposta, en què treballa des de fa anys. "Estic convençut -i ho dic sense vanitat- que la ciutat farà seu el projecte, com ha passat amb la façana de l'Hotel Ohla, de Via Laietana", afirma. "La gent ja diu als taxistes: 'A l'edifici dels ulls'". "Només fa falta que em donin un vot de confiança. I 'confiança' significa no tenir por", reclama.

De moment, el projecte espera la llum verda municipal. L'Ajuntament d'Ada Colau, de moment, va elaborar un primer informe que estimava que la instal·lació artística no s'ajusta al Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i al catàleg de Ciutat Vella. També és necessari el beneplàcit de la Generalitat, encara que el nou conseller de Cultura, Santi Vila, va dedicar les seves primeres paraules en el càrrec a elogiar la idea. "Estic convençut que si em deixen volar, serà un vol que farem tots junts", conclou Amat.