NÈCTAR

Una masia aïllada i autosuficient

Dos emprenedors obren a Osona un centre de 'coliving' que augmenta l'eficiència del treball

Masia que ocupa el centre de Nectar.

Masia que ocupa el centre de Nectar.

1
Es llegeix en minuts
Antoni Fuentes
Antoni Fuentes

Periodista

ver +

A 25 minuts en cotxe de la civilització es troba una masia d'origen medieval reconvertida en un espai avantguardista i ultraconnectat. Fa menys d'un any va néixer, a prop de Vilanova de Sau (Osona), un dels primers projectes de la nova tendència del coliving a Catalunya. Tai Lomas i Olga Sureda van decidir convertir el seu estil de vida en una casa on acollir nòmades digitals que vulguin treballar i viure en aquell recòndit espai durant setmanes o un mes. Així va néixer Nectar, un centre de coworking i coliving amb una capacitat per a un màxim de 15 persones que conviuen entre els gruixuts murs de la masia.

«La masia va néixer en l'època medieval amb la necessitat de ser autosuficient. En certa manera, nos-

altres hem recuperat aquest mateix esperit amb Nectar», assegura Tai Lomas. Aquesta autosuficiència es nota en l'autogeneració d'electricitat mitjançant unes plaques solars, l'autoproveïment d'aigua, una connexió a internet via satèl·lit, l'elaboració de pa i, d'aquí no gaire, la primera collita a l'hort.

«El nostre concepte de coliving és diferent del dels centres urbans. Aquí no ve gent diferent de diari, sinó que tenim nòmades digitals que s'hi queden més temps, petits grups o start-ups que volen desenvolupar algun projecte i gent que ve a esdeveniments durant el dia», explica el cofundador. L'entorn rural i aïllat i l'esperit de comunitat de la casa fan que s'aconsegueixi que «el temps dedicat a treballar sigui més eficient».

Notícies relacionades

Els hostes paguen per l'allotjament i per disfrutar de les instal·lacions de la casa, que no funciona com un hotel, ja que no té servei de neteja. Els habitants temporals reben els llençols i ells mateixos han de cuinar el seu menjar.

Amb la primera collita de l'hort, els impulsors de Nectar volen oferir la possibilitat de taxar el treball voluntari a l'espai perquè tinguin algun descompte en el preu que paguen per dormir. «Volem incentivar el treball voluntari, que té un valor per a nosaltres i per als hostes», diu Tai Lomas. ANTONI FUENTES