En col·laboració amb

MILLORES URBANES

El Pla de barris de Barcelona entra en fase d'execució completa

L'Ajuntament destinarà més de 50 milions d'euros per afrontar les desigualtats socials de la ciutat

carrer-mina-de-ciutat-1024x683

carrer-mina-de-ciutat-1024x683

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

Després de tancar la fase de disseny i planificació de les actuacions durant els anys 2016 i 2017, aquest 2018 els deu plans de barri, que intervenen sobre setze barris de Barcelona, es desplegaran i executaran plenament. Durant aquest any es destinen 50,9 milions d'euros que permeten executar 354 actuacions concretes amb l'objectiu de millorar la qualitat de vida del veïnat. ¿I com es farà? Amb la reurbanització i millora de l'espai públic, amb la inversió en nous equipaments i la rehabilitació d'altres construccions i amb una aposta clara per dinàmiques socials que afavoreixen el teixit social, cultural, educatiu i esportiu d'aquestes zones.

Segons ha remarcat el gerent municipal, Jordi Martí, el Pla de barris “no és només la inversió en pedra i espai públic”, sinó un conjunt d'actuacions que engloben diferents àmbits: els equipaments amb ús comunitari, l'educació, l'economia i l'ocupació, la cultura o la vivenda. El Pla de barris ha marcat un canvi en la metodologia clàssica d'aquest tipus d'inversions, s'ha desenvolupat conjuntament amb el veïnat i les entitats, que participen en els grups impulsors i, per tant, “estan fets des dels barris on es vol actuar i no des dels despatxos”, ha afegit Martí.

Els setze barris on es desenvolupen aquestes actuacions estan situats a l'eix Besòs, als districtes de Sant Martí, Sant Andreu i Nou Barris; a l'eix muntanya, Nou Barris i Horta-Guinardó; al litoral Llobregat, als barris de la Marina, de Sants-Montjuïc, i les zones del Raval sud i el Gòtic sud. Són barris que “tenen un deute històric d'inversió, i són inversions que s'enfoquen a combatre les desigualtats”, ha explicat la regidora de Participació i Districtes, Gala Pin.

Actuacions singulars del Pla de barris

Els  50,9 milions d'euros, destinats a 354 actuacions, aquest 2018 es distribueixen en l'execució de projectes de quatre àmbits: 130 actuacions en el camp dels drets socials, 76 en educació, 45 en activitat econòmica i 103 en ecologia urbana. D'aquestes actuacions, no obstant, n'hi ha algunes d'especialment singulars per als barris.

El Besòs i el Maresme. Disseny i acompanyament del projecte de menjador social Gregal, que també ha de servir com a pol de foment de l'ocupació. Potenciació del carrer d'Alfons el Magnànim com a eix cívic i de vinculació amb el futur equipament del Cinema Pere IV, com a nou espai central del barri.

La Verneda i la Pau. Reforma del carrer de Binèfar i la Via Trajana perquè es converteixin en un eix cívic i d'espai comunitari. Remodelació del casal (centre social) de les persones grans i nous programes transversals amb ludoteques per fomentar la relació intergeneracional del barri.

El Bon Pastor i Baró de Viver. Intervenció integral als polígons del Bon Pastor, del torrent d'Estadella i Montsolís per dinamitzar les zones industrials del barri.

La Trinitat Vella. Transformació del camí de ronda en un espai públic de qualitat amb diferents usos comunitaris i esportius. Reforma del passadís de la Trinitat Vella, que ha de servir de seu de diferents entitats del barri.

Zona Nord. Projecte educatiu Educarts, per fomentar dinàmiques per al desenvolupament dels nens als barris de Ciutat Meridiana, Vallbona i Torre Baró.

La Trinitat Nova. Nou institut escola per millorar la qualitat educativa del barri, que fomenta la proximitat i permet la continuïtat dels alumnes en el pas dels estudis de primària als de secundària.

Les Roquetes. Programes, fets a mida, per fomentar l'ocupació dels col·lectius més afectats per l'atur de llarga durada. Millores en la mobilitat i l'accessibilitat en l'espai públic.

Sant Genís dels Agudells i la Teixonera. Creació d'usos comunitaris, millora dels accessos i entorns de Can Soler. Millora de l'espai esportiu comunitari de la Campa.

El Raval sud i el Gòtic sud. La recuperació del Borsí i de Can Seixanta com a equipaments per als veïns i les veïnes.

La Marina. Reforç de la identitat i l'orgull del barri a través de diferents programes de memòria, remodelació d'espais d'ús per al veïnat i programes culturals.

Transversalitat de tots els plans

Notícies relacionades

I de la mateixa forma que cada Pla de barris observa i actua sobre les necessitats concretes dels veïns i les veïnes, hi ha una sèrie d'accions que són transversals a tot el Pla de barris. Un dels exemples destacats és el Programa de rehabilitació en finques d'alta complexitat. Edificis que, malgrat tenir unes deficiències que permetrien accedir a programes i ajudes per solucionar-les, la complexitat arquitectònica i de convivència en aquestes finques fa que no s'hi accedeixin. El Pla de barris té un equip que porta a terme el seguiment d'aquestes finques, des del moment en què es detecten fins que s'executa la seva rehabilitació.

Aquesta transversalitat també arriba als programes de formació i pràctica laboral, als programes educatius emmarcats dins i fora de l'horari lectiu i a diferents actuacions en què la participació del veïnat és l'eix central, com les marxes exploratòries que es fan a cada un dels setze barris amb l'objectiu de detectar les millores necessàries de l'espai públic, la recuperació d'espais buits o amb pocs usos i la generació d'espai d'estada per fomentar la comunitat de cada zona.