En col·laboració amb

INICIATIVA CONTRA LES BARRERES

Més autonomia per millorar la qualitat de vida

El Banc del Moviment presta de forma temporal productes de suport per a persones amb discapacitat motriu i problemes de mobilitat

zentauroepp41033041 barcelona 21 de noviembre de 2017 banc del moviment ceden171129184652 / RICARD FADRIQUE

zentauroepp41033041 barcelona  21 de noviembre de 2017  banc del moviment  ceden171129184652
zentauroepp41033040 barcelona  21 de noviembre de 2017  banc del moviment  ceden171129184757

/

4
Es llegeix en minuts
Luis Benavides

El Banc del Moviment presta de forma temporal productes de suport per a persones de totes les edats amb discapacitat motriu i problemes de mobilitat com crosses, cadires de rodes, caminadors i grues. «Aquest servei municipal reconeix i dona resposta a dues necessitats de la ciutadania: la reutilització d’aquests productes de suport i l’accés universal a aquests productes», explica Liliane Gallamini, membre de l’equip de coordinació i dinamització del servei.

El Banc del Moviment disposa d’un punt d’atenció ubicat als baixos del número 14 del carrer de Manuel Sanchís i Guarner, del barri de Porta, que va ser presentat oficialment el juliol del 2017. «Aquest banc és l’evolució d’una iniciativa comunitària que es va posar en marxa el 2009 de la mà d’un grup de veïns i d’Asendi NB, una entitat del barri dirigida a sensibilitzar sobre la discapacitat», puntualitza Gallamini, que destaca la professionalització d’un servei gestionat originalment per voluntaris. 

Amb garanties

L’Ajuntament va cedir l’espai, amb uns 300 metres quadrats, el novembre del 2014 i pocs mesos després també va oferir suport tècnic. «Les figures del terapeuta ocupacional i del tècnic ortopedista són bàsiques per oferir un servei amb totes les garan­ties», subratlla la tècnica.

En l’actualitat, el Banc del Moviment compta amb la col·laboració d’Asendi NB i altres entitats socials com Nexe Fundació la cooperativa Alencop. Els primers faciliten al projecte un terapeuta ocupacional i un tècnic ortopèdic, mentre que els segons s’encarreguen de la recollida gratuïta de les donacions. El projecte, que aspira a convertir-se en un servei de referència a la ciutat, va passar de fer 60 préstecs en el seu primer any de funcionament a fer-ne 244 durant l’any passat. El nombre de donacions també va créixer de 31 a 185. «El Banc del Moviment seguirà creixent a través d’aliances amb altres entitats i Districtes per ampliar nous punts d’atenció i emmagatzematge per tota la ciutat, de manera que sigui un servei realment de proximitat», explica Gallamini.

Els començaments

«Vam començar recollint als nostres pisos crosses i cadires de rodes que ens donaven particulars, i després en una habitació del centre cívic del barri que ràpidament va quedar petita per la solidaritat dels veïns», recorda Consuelo García, vicepresidenta d’Asendi NB, que destaca la millora en la qualitat de vida que pot suposar la cessió d’un simple caminador: «La meva mare té 90 anys i si no fos pel caminador que li van prestar aquí no s’atreviria a sortir al carrer».

La majoria dels usuaris del servei (43%) provenen de l’àrea de salut. És el cas de Rosa Martín, veïna del barri del Congrés i els Indians, que va anar al Banc del Moviment perquè l’hi van recomanar al centre de recuperació a què anava la seva mare, de 84 anys. «El gener del 2015 va tenir un ictus i li va quedar paralitzat mig cos. Vam haver de reorganitzar tot el seu pis i em van recomanar el banc per adquirir alguns articles», recorda Martín, que va llogar per un preu simbòlic una cadira per al bany i un matalàs antiescames, entre altres. 

¿Per a què comprar si es pot reutilitzar? ¿Per a què guardar a casa una crossa o una cadira de rodes que no s’utilitza? El banc combina solidaritat i sostenibilitat, ja que s’allarga la vida de tots aquests articles després d’una posada a punt. Fernando González, un pintor jubilat, és un dels voluntaris encarregats del manteniment dels materials recollits. «Soc bastant manetes i ara que estic jubilat vinc tres dies a donar un cop de mà», explica González mentre repara una cadira que coixeja al taller del banc. El tècnic ortopèdic supervisa la feina d’aquests voluntaris i certifica que el material està a punt per ser entregat.

¿Com funciona el préstec?

El funcionament del Banc del Moviment és molt senzill i els tràmits per emportar-se un article de suport són pocs. Per fer una petició de material n’hi ha prou  amb escriure un correu a bancdelmoviment@bcn.cat o trucar al 610223707 i formalitzar la cessió. 

Notícies relacionades

El préstec del material és per a un període inicial de sis mesos, encara que es pot prorrogar si és necessari. Per a la cessió s’ha de pagar una fiança inicial que es va descomptant segons el temps d’ús del material. Així, els usuaris del banc paguen mensualment un 10% de la fiança. «La cessió d’una cadira de rodes, per exemple, són 50 euros. És un preu social i fins al moment mai ha suposat una barrera per als usuaris», explica Lilliane Gallamini, una de les coordinadores del Banc del Moviment. «Si ens trobéssim amb una persona que realment no pot afrontar aquesta fiança s’activarien altres mecanismes o ajudes», puntualitza la tècnica.

En el cas de petició de préstec de material per a nens i nenes, així com adults, quan la normativa ho requereixi (per exemple, cadires elèctriques) la terapeuta ocupacional fa la valoració corresponent, adapta el material a les necessitats i realitza un seguiment.