En col·laboració amb

DRETS ENERGÈTICS

Barcelona alerta que el nou bo social de l'Estat desprotegirà el 43% de les persones ateses per pobresa energètica

Malgrat la nova regulació, la llei catalana contra la pobresa energètica segueix plenament vigent, segons asseguren els serveis jurídics municipals

laiaortiz

laiaortiz

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

Un informe de l'Institut Municipal de Serveis Socials ha fet patent que el decret reial que modifica el bo social impactarà en més de 4.000 llars de la ciutat, un 43% de la població atesa per pobresa energètica. Aquestes llars, que avui dia reben cobertura per evitar talls de subministrament, quedaran fora del grup considerat com a consumidor vulnerable i consumidor vulnerable sever. A més, es calcula que unes 6.000 llars quedarien desprotegides del principi de precaució, que permet evitar els talls de subministrament fins que es determina que existeix una situació de vulnerabilitat residencial.

“La nova regulació del bo social, creada d'esquena als municipis i les entitats socials, és clarament insuficient per fer front a la realitat de la pobresa energètica”, ha assegurat la tinent d'alcaldia de Drets SocialsLaia Ortiz. Al mateix temps, la seva implementació implicarà un cost addicional d'1,67 milions d'euros anuals a les administracions, que estan obligades a assumir el 50% del preu total dels subministraments bàsics en lloc de les companyies.

Els serveis jurídics municipals treballen en l'elaboració d'un requeriment a l'Estat sobre l'aplicació de la nova regulació del bo social, la primera normativa exigeix una impugnació eventual del reial decret.

LLEI CATALANA CONTRA LA POBRESA ENERGÈTICA

Notícies relacionades

Malgrat la nova regulació del bo social, la llei catalana 24/1015 contra la pobresa energètica segueix plenament vigent, asseguren en un informe els serveis jurídics municipals. Per tant, és exigible que les companyies compleixin les mesures de protecció que estableix, entre les quals està el principi de precaució. De fet, la defensa dels drets energètics que marca la llei 24/2015 ha permès evitar aquest any 4.000 talls de subministrament i atendre 10.000 llars de la ciutat.

En aquest sentit, el Consistori manté el compromís de firmar convenis amb les companyies subministradores per fer compatibles les dues normatives amb l'objectiu de preservar la protecció de les famílies vulnerables i garantir l'accés als serveis bàsics. “No ens valen les excuses. És necessari que se segueixin protegint les persones que protegeix la llei 24/2015, la lluita contra la pobresa energètica és responsabilitat de les mateixes companyies, que subministren un bé fonamental”, ha afegit Laia Ortiz.