En col·laboració amb

Anna Gómez, ambientòloga: "La mala qualitat de l'aire té efectes en la salut"

La responsable del servei de Qualitat i Intervenció Ambiental de l'Agència de Salut Pública de Barcelona considera que els nivells de contaminació milloraran a poc a poc

zentauroepp40104046 barcelona  14 09 2017  anna g mez  de la  ag ncia de salut p170921164654

zentauroepp40104046 barcelona 14 09 2017 anna g mez de la ag ncia de salut p170921164654 / Mireia Reynal

2
Es llegeix en minuts

L’ambientòloga i doctora en Ciències Ambientals Anna Gómez (Santa Coloma de Gramenet, 1978) dirigeix el servei de Qualitat i Intervenció Ambiental de l’Agència de Salut Pública de Barcelona. Tot i que està preocupada pels nivells de contaminació de la capital catalana, considera que a poc a poc millorarà. Es tracta d’utilitzar unes alternatives millors que el cotxe i seguir insistint en la necessitat d’adquirir uns hàbits molt més saludables.

–En general, ¿com és l’aire a Barcelona?

–Els contaminants que més ens preocupen a Barcelona són l’NO2 o diòxid de nitrogen i el material particulat (PM), classificat en PM10 i PM2,5 en funció de la seva mida. Com més petites són les partícules, més perjudicials són per a la salut perquèpoden arribar a altres òrgans diferents dels pulmons. En tots dos casos superem els valors recomanats per l’OMS..  

–¿Aquests nivells s’han reduït? 

–Els nivells de contaminació per NO2 es mantenen estables. Potser hi ha lleugeres diferències per anys, però no són significatives. Entren en joc factors com la meteorologia, que pot a ajudar a dispersar els contaminants. El que sí que s’ha reduït són els relatius a les partícules, que majoritàriament procedeix dels vehicles, a causa de les millors tècniques i normatives impulsades per la Unió Europea, i la reducció de l’obra pública i privada observada en els últims anys.

-Aquests components poden ser molt perillosos per a la salut.

-Sí, la literatura científica demostra que la mala qualitat de l’aire té efectes en la salut de moltes persones, perquè molta gent hi està exposada. I cada vegada n’hi ha més evidències científiques, a partir d’investigacions, sobre els efectes perjudicials que té en les persones.

-Nens, persones grans i dones embarassades són els més vulnerables.

-Sí, però també ho són les persones amb malalties respiratòries i cardíaques cròniques. En el cas dels més petits perquè tenen una freqüència respiratòria més elevada i un sistema respiratori i immunològic més vulnerable. Les persones grans, que poden tenir les funcions respiratòries i cardiovasculars més limitades, també pateixen aquests alts nivells de contaminació. Moments de pics elevats de contaminació, amb una exposició aguda a components com l’NO2 i els PM, poden implicar ingressos d’urgències i fins i tot un augment de la mortalitat entre la població amb malalties cardiovasculars i pulmonars.   

–¿Quin paper juga el seu departament en un tema tan ampli i transversal com és la contaminació ambiental?

–Per un costat, cogestionem dades, evaluem i realitzem informes; per un altre, també donem recomanacions a la ciutadania en matèria de salut. 

 

–¿Quina mena de consells? 

–Recomanem, si és possible, desplaçar-se caminant o en bicicleta perquè està demostrat que els beneficis de moure’s i fer esport pesen més que l’aire contaminat que respirem al moure’ns per la ciutat. També aconsellem evitar les hores punta de contaminació tant com sigui possible o preparar la ruta evitant les zones més denses, amb més trànsit.

Notícies relacionades

–Per seguir aquests consells, primer han de deixar el cotxe a casa.

–Sí, primer hem d’aconseguir que deixin el cotxe a casa. Tot i que els hàbits són difícils de canviar, és fonamental oferir alternatives al vehicle privat que siguin factibles, que facilitin realment els desplaçaments diaris.