En col·laboració amb

PLA ESTRATÈGIC DEL TURISME 2020

Oriol Nel·lo, professor de geografia de la UAB: "El repte és distribuir millor els beneficis del turisme"

oriol-geografo2

oriol-geografo2

2
Es llegeix en minuts
LUIS BENAVIDES / BARCELONA

Oriol Nel·lo (Barcelona, 1957) és professor del departament de geografia de la Universitat Autònoma de Barcelona des del 1988. Com a especialista en estudis urbans i planejament ha col·laborat en el Pla Estratègic del Turisme 2020 impulsat per l’Ajuntament de Barcelona en qualitat de membre del comitè assessor. 

–En general, ¿quina opinió li mereix el debat sobre el turisme i Barcelo na? 

–Li diré una cosa que potser, d’entrada, sona xocant: el turisme de masses és una conquista extraordinària. No fa ni 50 anys, els que viatjàvem érem uns pocs privilegiats. L’explosió del turisme es produeix gràcies a les vacances pagades, que són una gran conquista social. El problema és que, en el nostre sistema econòmic, els beneficis i les càrregues d’aquesta activitat no es distribueixen equitativament, ni entre les persones ni entre els territoris.

–¿Barcelona podria rebre més turistes o ha arribat al màxim? 

–La definició d’allò que s’ha denominat capacitat de càrrega d’una ciutat és una qüestió complexa. No obstant, hi ha un indicador molt rellevant: per primera vegada hi ha una majoria de barcelonins que pensen que, malgrat els beneficis que el turisme reporta a la ciutat, s’està arribant al límit en la capacitat de donar servei als turistes.

–L’ajuntament ha anunciat que limitarà l’aportació a Turisme de Barcelona, encarregada de la promoció de la ciutat.

–El repte principal que avui ha d’afrontar el turisme a Barcelona no és tant de promoció com de distribució dels beneficis i les càrregues entre els barris i la població. Per això em sembla correcte que es destini una part de l’impost turístic a millorar les condicions de vida als barris que estan sotmesos a més pressió turística.

–Això és el que anomenen «gestionar el turisme».

–Sí, i per fer-ho és necessari disposar d’un projecte i un lideratge col·lectiu. Aquest any, l’Ajuntament ha fet dos passos interessants amb l’aprovació del Pla Estratègic del Turisme i el Pla Especial Urbanístic d’Allotjament Turístics. Ara toca treballar i avaluar els resultats conjuntament amb tots els sectors implicats.

–Fa temps que el govern municipal intenta afavorir la descentralització, sobretot cap al conjunt de la regió metropolitana. 

–Algú va dir que les ciutats, avui, són com un llum encès dins d’una habitació: de nit, amb la finestra oberta, atrau moltes papallones. El que hem de fer no és tancar la finestra, ni rebutjar les persones que ens visiten, la qual cosa és absurda perquè molts barcelonins també són turistes en algun moment de l’any. 

–¿Aleshores?

–El que s’ha de fer és assegurar que la finestra oberta no sigui incompatible amb la qualitat de vida dels residents, ni comporti la degradació o la privatització del patrimoni i de l’espai públic. En certa manera, aquesta descentralització de l’activitat turística pot contribuir a aquesta finalitat.

–Aquesta descentralització i un millor repartiment dels beneficis del turisme  podria ser combatre o contenir l’anomenada turismofòbia.

Notícies relacionades

–Hem d’aconseguir que els seus beneficis reverteixin en el paisatge urbà, el medi ambient i la qualitat de vida de la ciutat. És necessari posar les activitats econòmiques –i això va tant pel turisme com per la indústria i els serveis– al servei del benestar del conjunt de la població, i no al contrari. W

Pàgines d'informació de la ciutat realitzades amb la col·laboració del Ajuntament de Barcelona.