En col·laboració amb

Barcelona reformula el Servei d'Atenció Domiciliària per atendre de manera més pròxima

En marxa la construcció d'un model nou d'atenció domiciliària que s'implementarà al llarg del 2018

 

  / AJUNTAMENT DE BARCELONA

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

El nou servei d'atenció domiciliària (SAD) oferirà a les persones una atenció més integral i basada en la proximitat, millorarà la qualitat del servei i les condicions laborals de les treballadores i serà una realitat el 2018. El canvi de model del SAD, que es troba en fase d'estudi, afectarà els dos serveis que l'integren i que es dirigeixen a persones en situació de dependència, risc social i vulnerabilitat temporal. Per una part, l'atenció dels usuaris (tasques de suport a la higiene, control de l'alimentació i la medicació o mobilització de les persones) i, per l'altra, neteja de la llar.

La voluntat és innovar pel que fa a la manera d'entendre i realitzar l'atenció domiciliària, avançar en la integració de l'atenció social i sanitària i passar d'un model rígid a un altre de flexible, adaptat a les necessitats reals dels usuaris i que doni poder de decisió a les persones. De l'externalització actual es passaria a la construcció d'un instrument nou amb més control públic.

L'any passat el SAD va atendre 22.000 persones. Els estudis demostren que hi ha molta concentració de persones usuàries en determinades zones de la ciutat. Per això es crearan equips de personal de deu a dotze integrants per atendre grups reduïts en aquestes zones prèviament delimitades. Es començarà amb una prova pilot en zones on es concentren més usuaris, com el Gòtic o Nou Barris. “Aquesta unitat de les treballadores des de la proximitat formarà illes o superilles”, ha explicat la tinent d'alcaldia de Drets SocialsLaia Ortiz. Es calcula que la inversió augmentarà dels 50 milions d'euros de l'any 2015 als 75 de l'any 2018.

Un dels principals reptes identificats de cara als pròxims anys és l'envelliment de la societat. Es calcula que l'any 2050 una de cada quatre persones que visquin a Barcelona tindrà més de 65 anys. Per això, en els pròxims mesos es posaran en funcionament 178 vivendes amb serveis per a les persones grans i s'ampliarà el programa Radars, que ofereix suport a les persones grans que viuen soles, fins a cobrir un total de 53 barris.

UNA CIUTAT DE JUSTÍCIA SOCIAL

El nou model d'atenció domiciliària ha sigut anunciat per la tinenta d'alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz, durant la conferència “El poder dels drets socials. Dos anys de canvi al servei de les persones”, que ha servit per fer balanç de l'àrea de Drets Socials a l'equador del mandat.

Notícies relacionades

“Volem que Barcelona sigui sinònim d'aposta pel benestar i la justícia social, de ciutat cuidadora, de ciutat per la vida”, ha expressat Ortiz. Al llarg de la seva intervenció ha posat èmfasi en el canvi d'agenda del Govern municipal per garantir el benestar de la ciutadania i ha subratllat la creació de nous serveis públics com la Unitat contra l'Exclusió Residencial (UCER) en l'àmbit de la vivenda o els punts d'assessorament energètic (PAE) per fer front a la pobresa energètica. També ha recordat l'ampliació de la renda 0-16 per a menors a càrrec i la posada en marxa de plans municipals de salut mental i atenció a les persones sin llar i ha reconegut l'existència de nombrosos reptes de cara al futur.

Ortiz ha demanat també la implicació d'altres administracions (l'Estat espanyol i la Generalitat de Catalunya) a l'hora d'aprovar polítiques públiques concretes sobre les quals l'Ajuntament no té competències, com la limitació del preu de la vivenda a la ciutat.