En col·laboració amb

El projecte Radars s'estén a 53 barris de Barcelona

En cada barri, una xarxa veïnal efectua el seguiment de les persones grans que viuen soles i avisa els serveis socials en cas que hi hagi alguna anomalia en la seva conducta

proyectoradars

proyectoradars

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

Veïns, farmàcies, comerciants i personal voluntari es fixen en la vida quotidiana dels veïns i les veïnes de més edat del barri i actuen com a radars per poder avisar en cas de detectar algun canvi de rutina. El projecte Radars, creat l'any 2008 a Gràcia, es consolida ara en 35 barris de Barcelona i arribarà a 53 d'aquí dos anys.

La iniciativa contribueix a reduir el risc d'aïllament i exclusió social de les persones grans que viuen soles i a pal·liar la soledat no desitjada. Als membres de la comunitat se'ls facilita un número de telèfon del centre de serveis socials i una adreça de correu electrònic perquè puguin comunicar qualsevol incidència o anomalia. L'equip de serveis socials de cada barri intervé, en cas de ser necessari, coordinant-se prèviament amb la xarxa del barri. El procés es completa amb el suport de la plataforma de seguiment telefònic de cada barri, des de la qual els voluntaris efectuen un seguiment amb trucades personals.

VIURE A CASA

La prioritat és que les persones grans puguin seguir vivint a casa seva i disfrutant de benestar. Es calcula que, a Barcelona, una de cada tres persones de més de 75 anys viu sola. La complicitat de l'entorn és essencial, ja que, segons la tinent d'alcaldia de Drets SocialsLaia Ortiz, “és impossible que funcioni un projecte com aquest sense la xarxa veïnal”.

Una de les voluntàries del projecte a Can BaróNúria Toran, ha recalcat la importància de l'atenció comunitària. “Abans tots ens coneixíem, i quan passaves uns dies sense veure algú, de seguida passaves per casa seva per comprovar si estava bé o si necessitava res”, ha recordat Toran, que ha afegit que “la idea del projecte és tornar a la vida de poble, de comunitat, més humanitzada i cuidant els uns dels altres”.

Per poder ampliar el projecte a més barris és necessari implicar més personal voluntari. Per això, a les noves zones d'implementació, es començarà amb la tasca de sensibilització, difusió i d'adhesió. “No podem limitar-nos a augmentar el pressupost. Fer créixer el projecte requereix més ciutadania activa implicada”, ha recordat Ortiz. La inversió de Radars prevista per al pròxim bienni és de 385.000 euros anuals.

TRUCADES QUE CANVIEN LA VIDA

Notícies relacionades

En cada nou barri on es posi en marxa el projecte s'articularà una nova plataforma de seguiment telefònic. “La soledat malmet l'autoestima de les persones grans que viuen soles. A mi, les trucades em canviaven la vida.” Reflexions com aquestes surten de persones beneficiàries del projecte, com Maria Àngels Chavarría, de 76 anys i usuària de Radars, que fa dos anys es va trencar l'espatlla i, com que vivia sola, es va sentir molt desemparada.

A més de les trucades, rep visites a domicili d'una noia voluntària. Núria Toran explica que l'equip a Can Baró està format per uns trenta usuaris i som quatre voluntàries" i detalla que es reparteixen "les trucades i cada quinze dies els truquem, però sempre truca la mateixa voluntària als mateixos usuaris per poder crear vincles personals”.