Medi ambient

La Xina construeix un purificador d'aire de 100 metres que redueix la pol·lució

En els últims mesos ha millorat la qualitat de l'aire en una àrea de 10 quilòmetres quadrats

1
Es llegeix en minuts
Efe

La Xina ha construït el purificador d'aire més gran del món, de 100 metres d'altura, a la ciutat de Xian, a la província central de Shaanxi, que ha aconseguit en els últims mesos millorar la qualitat de l'aire en una àrea de 10 quilòmetres quadrats.

Investigadors de l'Institut de Medi Ambient de l'Acadèmia Xinesa de Ciències estan portant a terme mesuraments per comprovar l'efectivitat del mecanisme, que està en funcionament des de l'any passat, publica avui el diari hongkonguès South China Morning Post.

El purificador consisteix en una torre i un conjunt d'hivernacles que l'envolten, i que ocupen una superfície equivalent a mig camp de futbol.

El sistema ha abocat diàriament 10 milions de metres cúbics d'aire net a l'atmosfera i, els dies en què la pol·lució és molt alta, ha aconseguit reduir el boirum (la boira tòxica) fins a un nivell moderat a la zona estudiada, segons els resultats preliminars.

El funcionament consisteix en un procés en què la torre absorbeix l'aire contaminat i l'introdueix als hivernacles, on s'escalfa mitjançant energia solar. L'aire calent llavors puja a la part superior del purificador i pel camí passa a través de múltiples filtres que el netegen.

Poc consum d'electricitat

A la zona circumdant s'han instal·lat una dotzena d'estacions per mesurar la contaminació de l'aire, que han registrat una reducció mitjana del 15% en el volum de partícules PM 2,5 (les més perjudicials per a la salut) durant els pitjors dies.

Notícies relacionades

"La torre no es pot comparar amb cap altra pel que fa a les dimensions (...). Gairebé no necessita electricitat durant les hores de llum. La idea ha funcionat molt bé durant les proves", ha dit Cao Junji, responsable de la investigació, en declaracions recollides pel diari.

Al març, el seu equip presentarà un document científic més ampli amb resultats més avançats, encara que de moment afirmen que les dades preliminars són "encoratjadores".