AUTORITZACIÓ A DEBAT

Els ecologistes planten cara a Brussel·les per la pesca elèctrica

Una desena d'organitzacions tracten de convèncer l'Eurocambra per frenar una pràctica pesquera que consideren tan destructiva com l'arrossegament de fons

La Comissió Europea defensa la seva proposta d'eliminar la prohibició i al·lega que és una alternativa menys perjudicial perquè redueix rebuig i emissions de CO2

zentauroepp41550813 pesca electrodos180110214004 / Ton Koene

zentauroepp41550813 pesca electrodos180110214004
pesca

/

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez

Des de fa gairebé dues dècades, la flota europea té prohibit utilitzar arts de pesca destructives com ara explosius, verí, substàncies soporíferes, martells pneumàtics o corrent elèctric. És a dir, no poden usar en els estris elèctrodes que al tocar el fons marí emetin polsos elèctrics que forcin els peixos a sortir del sediment per facilitar la seva captura. Una derogació de la Comissió Europea (CE) va obrir la porta a l’ús limitat d’aquest controvertit mètode a finals del 2006. Ara, Brussel·les proposa fer un pas més i acabar amb la prohibició al·legant que és una alternativa millor a l’arrossegament de fons perquè redueix el rebuig de pesca i les emissions de CO2.

La idea ha provocat la polèmica entre organitzacions mediambientals i pesqueres, que han acusat l’Executiu comunitari d’ignorar l’opinió dels científics quan van aprovar les excepcions i han posat en marxa una campanya per intentar que el Parlament Europeu doni l’esquena a una tècnica que consideren un escàndol polític, econòmic i gastronòmic.

L’intent d’última hora dels Verds per endarrerir la votació del nou reglament de mesures tècniques no ha prosperat i el 16 de gener el ple de l’Eurocambra, després d’un últim debat dilluns, fixarà la seva postura de cara a la negociació posterior amb el Consell i la CE.

Brussel·les es reafirma

Les possibilitats dels ecologistes de frenar el controvertit mètode pesquer són pràcticament nul·les. La comissió de pesca va aprovar el novembre passat per 20 vots a favor, 5 en contra i 2 abstencions l’informe en què avalen la pesca elèctrica amb limitacions si els estudis científics corroboren que no portaran «a un impacte negatiu directe i acumulat» en l’entorn marí.

La CE, per la seva banda, es manté inamovible i defensa la seva postura. «Les últimes opinions d’experts independents, del 2016 i el 2012, recomanen eliminar el límit de vaixells que poden utilitzar la pesca elèctrica. L’estimulació elèctrica, si es controla adequadament, pot oferir una alternativa de pesca ecològicament més benigna reduint el rebuig, els danys en el fons marí i les emissions de CO2», mentre que els estris de pesca convencionals d’arrossegament de fons «han demostrat el seu impacte negatiu per a l’ecosistema», ha explicat el portaveu comunitari Enrico Brivio.

La derogació del 2006 permet que el 5% dels vaixells arrossegadors puguin utilitzar la tècnica coneguda com a pulse fishing a la zona sud del mar del Nord per motius experimentals. A la pràctica només hi ha un país que sigil·losament, segons denuncien els afectats, ha aprofitat aquesta excepció: Holanda i la seva potent flota industrial amb 84 llicències, del centenar que s’han concedit, per sobre del límit reglamentari. «Fins i tot Rússia o la Xina l’han prohibit», sosté Jeremy Percy, de la plataforma Life.

Notícies relacionades

Segons les oenagés, suspendre la limitació del 5% suposarà una forta garrotada per a la sostenibilitat dels recursos pesquers i obrirà la porta a generalitzar el seu ús perquè aquesta tècnica permet estalviar un 50% de combustible però «provoca impactes molt seriosos de destrucció de la vida i medi ambient», avisa Claire Nouvian, de Bloom. Aquesta organització, que lidera el desafiament, ha acusat Brussel·les de doblegar-se al lobby holandès i ha denunciat que entre el 2015 i el 2017 Holanda va rebre 5,7 milions de fons europeus per desenvolupar aquest tipus de pesca. «La proposta es basa en la recomanació científica i no està condicionada pel lobby», va rebutjar l’Executiu.

La percepció que en tenen els afectats és ben diferent. «És competència deslleial. Pesquen entre 4 i 5 vegades més que abans. És hora que prenguin consciència que és un perill per a la reproducció pesquera», es queixa el pescador francès Stéphane Pinto. «No crec que sigui sostenible. La pressió pesquera s’ha reduït a la meitat i l’abundància augmenta però la pesca elèctrica pot interrompre aquesta recuperació perquè no sabem quins poden ser els efectes sobre la supervivència dels juvenils», ha alertat el professor Didier Gascuel aquesta setmana.