després del 2019

El Banc Mundial deixarà de finançar l'exploració i explotació de petroli i gas

LA CAIGUDA DEL PETROLI El barril ha caigut de 103 dòlars a 50 al llarg d’aquest últim any.

LA CAIGUDA DEL PETROLI El barril ha caigut de 103 dòlars a 50 al llarg d’aquest últim any. /

2
Es llegeix en minuts
Agències

El Banc Mundial deixarà de finançar després del 2019 l'exploració i explotació de petroli i gas, segons ha anunciat la institució aquest dimarts amb motiu de la cimera del clima de París contra el canvi climàtic.

La institució multilateral vol "alinear-se amb els objectius de l'acord de París", ha explicat en un comunicat, i ha afirmat que es poden considerar excepcions per als països en desenvolupament que tinguin necessitats específiques en termes d'accés a l'energia.

En el marc d'aquesta trobada, un total de 225 fons d'inversió de tot el món han llançat aquest dimarts una iniciativa conjunta sense precedents per pressionar de forma directa i indirecta 100  de les companyies contaminants més grans perquè redueixin les seves emissions i avancin cap a la transició energètica.

Els firmants del Climate Action 100+ gestionen actius per valor de 26,3 bilions de dòlars (22,3 bilions de dòlars) i van fer públic el seu compromís durant la cimera Un planeta organitzada a París pel president francès, Emmanuel Macron.

Treballar amb les empreses

La seva estratègia abasta els pròxims cinc anys i de forma anual publicarà un informe amb els avanços del grup d'empreses que tenen en el punt de mira, com la petrolera francesa Total, l'energètica espanyola Gas Natural SDG i els fabricants automobilístics Fiat i Volvo.

Els fons es comprometen a treballar amb les empreses en què inverteixen per garantir que aquestes actuen per minimitzar els riscos del canvi climàtic i maximitzar les oportunitats que presenta la transició energètica.

Els firmants, segons van indicar en el seu comunicat, demanaran als consells executius d'aquestes companyies que treballin per reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle i perquè comptin amb un marc de governança clar que tingui en consideració aquests desafiaments i oportunitats.

"Llista negra"

Les empreses implicades treballen principalment en el sector del gas, del petroli, de l'energia elèctrica i del transport. Segons han explicat avui en conferència de premsa els promotors de la iniciativa, sortiran d'aquesta "llista negra" a mesura que avancin en els objectius marcats.

En paral·lel, a l'hora de prendre les seves decisions financeres, els inversors podran tenir en compte els progressos que facin aquestes companyies.

Notícies relacionades

Els firmants han assegurat que feien amb aquesta iniciativa un pas més en el compromís assumit el 2015 en els mesos previs a l'adopció el desembre d'aquell any de l'acord del clima de París, un pacte històric que aspira que la temperatura mitjana mundial no augmenti més de dos graus a finals de segle.

"Ajuntar-nos com a inversors globals llança un missatge clar i consistent", ha destacat la directora d'Inversió Responsable del banc HSBC, Stephanie Maier, que confia que aquesta unió serveixi perquè es prenguin les accions necessàries contra l'impacte del canvi climàtic.