MEDI AMBIENT

Els embassaments s'encomanen a la borrasca 'Ana'

El front deixarà pluges intenses a pràcticament tot Espanya, però més escasses al Mediterrani

Els embassaments de les conques internes de Catalunya es troben al 46% de la seva capacitat

Els embassaments s’encomanen a les pluges de la borrasca ‘Ana’. / MARC VILA (FOTO) - JORDI RIBOT / RAMON GABRIEL / ANA MENESES (VÍDEO)

3
Es llegeix en minuts
Antonio Madridejos

Els embassaments catalans esperen amb candeletes l’arribada, ja prevista, de la borrasca Ana, un intens front que recorrerà a partir d’avui tota la península Ibèrica d’oest a est, però tot indica que les precipitacions es reduiran a mesura que avancin cap al Mediterrani i amb prou feines contribuiran a millorar la situació de les reserves. On sí que s’esperen pluges abundants és a Galícia, que sembla estar espolsant-se la greu sequera que patia els últims temps, i possiblement també a As-túries, Lleó, Sistema Central i la costa d’Andalusia. La situació tornarà a l’estabilitat dimarts.

Els embassaments de les conques internes de Catalunya, que proveeixen d’aigua pràcticament el 80% de la població catalana, incloent-hi l’àrea de Barcelona, es troben en situació de prealerta per sequera perquè les reserves es troben al 46,8% de la seva capacitat màxima (325 hectòmetres cúbics), davant del 54% d’ara tot just fa un mes, segons dades de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). Els embassaments situats a la conca de l’Ebre, a les terres de Lleida, es troben en un estat semblant, tot i que amb un repartiment molt irregular.

Mitjana d'Espanya

Al conjunt d’Espanya, la situació és dramàtica, amb un volum mitjà emmagatzemat als embassaments de tot just el 36,4%. Les més mal parades són les conques del Segura (13%), Xúquer (25%), Mediterrani andalús (30%) i Guadalquivir (31%). 

Segons ha informat l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), avui es formarà a l’Atlàntic una potent borrasca mitjançant un procés de ciclogènesi explosiva i això donarà lloc a vents molt forts, molt mal estat de la mar i també pluges. La borrasca ha sigut batejada amb el nom d’Ana com a resultat d’un nou protocol per donar nom als fronts que puguin ser d’intensitat destacable, a la manera com es fa al Carib amb els ciclons tropicals.    

Fortes i persistents a Galícia

Les precipitacions podrien ser localment fortes i persistents sobretot al nord-oest i en zones muntanyoses, on es podrien assolir o superar els 80-100 litres per metre quadrat en tot l’episodi, especialment a Galícia. Les pluges tendiran a perdre intensitat d’oest a est al llarg de demà. A Catalunya, l’Aemet ha emès per avui un avís per pluges a les comarques del nord de les terres de Lleida i un altre per vents intensos que abraça la meitat septentrional del territori.

Malgrat que les precipitacions a Catalunya han sigut escasses durant les últimes setmanes, la reducció de les reserves s’ha alentit a l’haver disminuït la demanda urbana i de reg agrícola. En qualsevol cas, la superació del llindar del 50% ha obligat –tal com està preestablert– a elevar la producció de les dues dessalinitzadores fins al 70%.

El campanar de l'església de Sant Romà de Sau, visible a l'haver baixat el nivell de l'embassament. / JORDI RIBOT PUNTÍ (iCONNA)

Per subconques

Dins de la conca del Ter, els embassaments de Sau i de Sus-queda es troben al 39% i el 52%, respectivament. Al Llobregat, la situació no és gaire millor, amb la Baells al 51% i la Llosa del Cavall al 39%, mentre que el de Darnius-Boadella, al riu Muga (Alt Empordà), es troba al 36%.

Finalment, destaca el mal estat dels petits pantans de Riudecanyes, amb les reserves al 18%, i de Siura-na, que es troben al 12%. La tardor de l’any passat es va viure una situació semblant, tot i que no tan intensa, però va remetre així que va arribar l’hivern.

Les reserves actuals a Catalunya garanteixen el subministrament domèstic per a mig any en el cas hipotètic que no plogués gens. Per precaució, no obstant, a més d’augmentar l’activitat de les dessalinitzadores, l’ACA està comprovant les captacions subterrànies (més de 300 pous) per si fos necessari complementar el proveïment. En cas extrem, amb les reserves per sota del 25%, també es posarien en marxa els sistemes de reutilització al tram final del Llobregat.

Notícies relacionades

    

La fase d’alerta arribaria en el cas que les reserves se situessin per sota del 40%. Si es donés aquest percentatge, es reduirien les extraccions dels embassaments, es prohibirien els usos dedicats exclusivament a la generació hidroelèctrica, s’incrementaria l’explotació de pous en desús i es donaria un impuls a la reutilització, entre altres mesures.