imatges del 2008

Un vídeo difós per l'oenagé Sea Shepherd mostra la matança de balenes a l'Antàrtida

Els ecologistes asseguren que caçadors furtius japonesos utilitzen arpons amb explosius

Els activistes denuncien que les autoritats australianes havien amagat les imatges per no "perjudicar les relacions diplomàtiques amb el Japó"

1--illegal-japanese-whaling-filmed-by-the-australian-government-in-antarctica---youtube

1--illegal-japanese-whaling-filmed-by-the-australian-government-in-antarctica---youtube

1
Es llegeix en minuts

L'oenagé ecologista Sea Shepherd ha difós aquest dimarts un vídeo sobre la caça de balenes portada a terme per vaixells japonesos el 2008, després d'aixecar-se una ordre de supressió per part del Govern australià. Les imatges, gravades per les autoritats australianes a l'Antàrtida, mostren com les balenes són caçades amb arpons i arrossegades cap al vaixell nipó, que suposadament les captura amb fins científics.

"El Govern australià ha amagat aquestes imatges durant anys. La principal raó que ho justificava era que les imatges d'aquesta matança horrible perjudicarien les relacions diplomàtiques amb el Japó", ha comentat el director gerent de Sea Shepherd Austràlia, Jeff Hansen, en un comunicat.

"El Govern australià va triar posar-se del costat dels caçadors furtius en lloc de defensar les balenes de l'oceà Antàrtic", ha recalcat Hansen després de la difusió d'aquestes imatges obtingudes a través del procés de Llibertat d'Informació juntament amb altres organitzacions ecologistes.

Sea Shepherd ha assegurat que la cacera de les balenes es va portar a terme en un santuari de cetacis on són perseguides fins que aquests mamífers esgoten les seves energies. Una vegada allà, els disparen arpons explosius que omplen de metralla el cos dels animals i els deixen sense capacitat d'escapar-se. "Passa molt de temps fins que la balena mor. És salvatge", ha sentenciat.

Notícies relacionades

El Tribunal Internacional de Justícia va dictaminar el 2014 que el programa japonès de pesca de balenes a l'oceà Antàrtic no era legal, ja que no s'ajustava als "fins científics" establerts per la Comissió Balenera Internacional (CBI) per poder portar a terme aquestes pràctiques.

El Japó va aturar la caça de balenes a l'Antàrtida durant uns mesos, fins que a finals del 2016 la va reprendre, després d'introduir canvis en el programa, incloent-hi una reducció en el volum de captures.