ECONOMIA SOSTENIBLE

Consells per produir menys escombraries

Cada català genera al dia una mitjana d'1,35 quilos de residus domèstics

zentauroepp31074742 plastico171124214324

zentauroepp31074742 plastico171124214324

1
Es llegeix en minuts
Antonio Madridejos
Antonio Madridejos

Periodista

ver +

Cada català genera al dia 1,35 quilos de residus domèstics, «xifra alarmant contra la qual ja lluiten molts consumidors anònimament», diu ReZero, la Fundació per a la Prevenció de Residus. Amb la campanya Jo Soc Coco / Yo Soy Coco (consumidor conscient), impulsa un canvi de tendència i dona la següent llista de 10 consells per reduir les escombraries.


1. Compra només el que necessitis. No et deixis portar pel consumisme, especialment en el cas de productes d'alimentació molt peribles. Planifica la compra amb antelació.


2. Per portar les compres, evita les bosses d'un sol ús. Porta un carro si és necessari i fes servir bosses de tela, de lona i de malla reutilitzables.


3. Busca productes a granel i, en general, que no portin embolcalls superflus. Informa't d'on els pots trobar. Rebutja les bosses que no necessitis i insisteix al botiguer que no és necessari que t'emboliqui tots els productes.


4. Per regla general, els embolcalls de cartró o paper i els envasos de vidre són els menys perjudicials. Evita també el suro blanc o porexpan.


5. Intenta reduir al màxim els residus que diposites al contenidor gris o de fracció rebuig. Recicla bé.


6. Procura beure aigua de l'aixeta, no embotellada en plàstic. En cas de poder-ho evitar, compra garrafes grans, que proporcionalment porten menys plàstic, i de colors clars o transparents, que són més fàcilment reciclables. Per regla general, els productes de mida familiar generen menys residus per unitat.


7. Elimina el paper de cuina i substitueix-lo per draps de tela o baietes.


8. Elimina el paper d'alumini i de film transparent. Per als entrepans, molt millor un embolcall de tela rentable i reutilitzable


9. Separa correctament la matèria orgànica -sense impropis- i diposita-la al contenidor marró. En cas de disposar d'algun punt pròxim de compostatge, porta-la allà.


Notícies relacionades

10. Elimina les càpsules de cafè d'un sol ús. En tot cas, porta els envasos al punt verd de reciclatge o fes servir càpsules compostables.


11. Repara. ¿Tots els productes que es trenquen són irreparables? A més, la segona mà pot ser en molts casos una bona oportunitat per donar una segona vida a un producte.