Publicat a 'Science'

Els ximpanzés alerten els seus amics quan perceben perills

La troballa suggereix que són capaços d'establir un nivell de cooperació que es creia exclusiu de l'espècie humana

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Una investigació amb ximpanzés a Uganda ha demostrat que aquests simis alerten els seus companys quan perceben perills com una serp verinosa, segons un article publicat aquest dijous a la revista nord-americana Science.

La troballa suggereix que els ximpanzés són capaços d'establir un nivell de comunicació i cooperació que es creia exclusiu de l'espècie humana.

Investigadors de l'Institut Max Planck d'Antropologia Evolutiva de Leipzig (Alemanya) i de la Universitat de St Andrews a Escòcia van experimentar amb els ximpanzés instal·lant serps falses en una ruta habitual de simis a Uganda.

A l'adonar-se de la serp, els ximpanzés alertaven els seus companys de la presència del perill amb sons i assenyalant la seva ubicació.

Els científics també van comprovar que si la resta de ximpanzés semblaven conscients del perill per sons reproduïts pels mateixos investigadors, el que veia la serp en primer lloc s'esforçava menys a alertar els altres.

Notícies relacionades

"Aquest experiment demostra que monitoren la seva audiència", va dir al 'The New York Times' la investigadora Catherine Crockford, de l'Institut Max Planck.

D'acord amb Crockford, les seves troballes poden ajudar altres investigacions en els camps de la biologia, la filosofia i la filologia a entendre com poden evolucionar els sistemes de comunicació que no tenen llenguatge.