boscos amenaçats

L'avet mediterrani està en perill per les sequeres i el canvi climàtic

Molts boscos reduiran el seu creixement entre un 20 i un 50% a partir del 2050, alerta un estudi

abeto

abeto

2
Es llegeix en minuts

L'augment de les temperatures i la durada i intensitat més gran de sequeres i onades de calor podrien extingir alguns boscos relictes d'avets de la regió mediterrània, segons un estudi liderat per la Universitat Pablo de Olavide (UPO) de Sevilla i l'Institut Pirinenc d'Ecologia de Saragossa (CSIC).

Aquest estudi ha desenvolupat una nova metodologia de modelatge i predicció de la vulnerabilitat d'aquests boscos, considerats amenaçats o en perill d'extinció segons la llista vermella de la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa (UICN).

Aquesta investigació s'ha publicat a la revista 'Proceedings of the National Academy of Sciences' i recull l'anàlisi de 30 boscos d'avets mediterranis com el pinsap (Abies pinsap) a Espanya; les espèciesAbies maroccanaiAbies tazaotana, al Marroc; l'avet blanc (Abies alba Espanya i Itàlia); l'avet silèsia (Abies cilicicaa Turquia, el Líban i Síria); l'avet grec (Abies cephalonicaa Grècia i els Balcans) i l'avet del rei Borys (Abies borisii-regisals Balcans), segons un comunicat de la UPO.

L'augment de les temperatures i dels períodes més secs i càlids reduiran el creixement i escurçaran l'estació òptima de desenvolupament d'aquestes espècies durant la segona meitat d'aquest segle, cosa que podria afavorir el decaïment i la mortalitat dels arbres, segons Raúl Sánchez-Salguero, investigador de la UPO i primer firmant de l'estudi.

Mortalitat generalitzada

Els investigadors Jesús Julio Camarero i Juan C. Linares, per la seva part, han destacat la importància de desenvolupar noves metodologies empíriques per detectar indicadors primerencs de vulnerabilitat d'aquestes espècies, ja que podrien anticipar possibles fenòmens de mortalitat generalitzada de l'arbrat.

Els autors d'aquest treball utilitzen un nou model matemàtic que projecta com canviarà l'amplada dels anells anuals de creixement dels arbres de cada bosc en funció de les tendències climàtiques i considerant les respostes que ja s'han observat a esdeveniments climàtics extrems.

Tenint en compte diversos escenaris d'emissió de gasos d'efecte hivernacle, han avaluat la vulnerabilitat i estabilitat d'aquests boscos únics, en resposta a les diferents projeccions climàtiques previstes per a aquest segle.

En l'escenari d'una emissió de gasos hivernacle més gran i amb més esdeveniments extrems, la persistència dels boscos d'avet blanc i la majoria d'avets mediterranis situats a menys altitud a Espanya, Itàlia, el Marroc, Grècia, Turquia, Síria i el Líban, estaran en greu risc de desaparició, tot i haver actuat com a refugis climàtics durant milers d'anys.

Notícies relacionades

Molts d'aquests boscos reduiran el seu creixement entre un 20 i un 50% a partir de l'any 2050, adverteixen aquests investigadors.

A més de la Universitat Pablo d'Olavide i de l'Institut Pirinenc d'Ecologia, han col·laborat en el treball les universitats italianes de Padova i de Pavia (Itàlia); la de Barcelona; la de Colúmbia (EUA); la de Tirana (Albània); la de Nova York (EUA); la Tècnica de Munic (Alemanya); el CETEMAS-Astúries; l'Institut Stereas Elladas (Grècia) i el CEACTierra de la Universitat de Jaén.