GUARDÓ

El drama d'un rinoceront, premi a la Millor Fotografia de Naturalesa 2017

El sud-africà Brent Stirton va captar la instantània després que l'animal fos abatut per robar-li les banyes

jjubierre40584960 ojo solo publicar con la noticia de los premios wildlife1 wi171018122247

jjubierre40584960 ojo solo publicar con la noticia de los premios wildlife1 wi171018122247

1
Es llegeix en minuts
Antonio Madridejos
Antonio Madridejos

Periodista

ver +

El sud-africà Brent Stirton ha guanyat el prestigiós premi Wildlife Photographer 2017, que atorga anualment el Museu d'Història Natural de Londres (NHM), per una commovedora foto d'un rinoceront negre que no necessita descripció: un mascle força gros, mort a terra entre un bassal de sang, apareix sense les seves banyes, sense el seu nas de ceratina, després d'haver sigut mutilat per uns caçadors furtius del parc de Hluhluwe Imfolozi, a la província de Kwazulu-Natal (Sud-àfrica).

La instantània forma part d'una investigació de Stirton (Durban, 1969) sobre el comerç il·legal de banyes de rinoceront en què també ha documentat la feina dels guardes i voluntaris que lluiten per la preservació. Stirton, habitual a la revista de la National Geographic Society, és un reconegut fotògraf que ha sigut premiat en diverses ocasions per fotografies de naturalesa i conflictes socials. Segons explica el museu londinenc, es creu que els caçadors furtius provenen d'una comunitat local pròxima: "Després de penetrar il·legalment a la reserva, van parar una emboscada al rinoceront en un bassal d'aigua i el van matar abans de fugir".

Notícies relacionades

Els rinoceronts negres van ser una vegada l'espècie de rinoceront més nombrosa, prossegueix el museu. "No obstant, el 2015 es va estimar que només en quedaven lliures a la naturalesa uns 5.000 exemplars, fonamentalment per l'augment de la caça furtiva". L'espècie està en estat crític i s'extingirà "fora que es prenguin mesures efectives i convincents".

"Quan una imatge ens commou, hi deu haver una bona raó. En aquest cas existeix. La marcada simplicitat ens obliga a presenciar el brutal, tràgic i estúpid treball d'un caçador furtiu. (Un rinoceront) mort per dos trets només perquè la seva banya pugui proveir el comerç il·legal d'una 'medicina' qüestionable. Hi ha una horrible intimitat en la fotografia: ens atrau i ens convida a explorar la nostra resposta i responsabilitat", ha destacat Lewis Blackwell, president del jurat.