canvi climàtic

El sud de l'Àsia s'exposa a onades de calor mortals a final de segle

Un estudi adverteix de la devastació de regions de l'Índia, el Pakistan i Bangla Desh si no es prenen mesures contra el canvi climàtic

abertran2919766 a shepherd walks on the dry bed of the himayatsagar reservoi170803123027

abertran2919766 a shepherd walks on the dry bed of the himayatsagar reservoi170803123027 / MUSTAFA QURAISHI

3
Es llegeix en minuts

El canvi climàtic podria devastar a finals d'aquest segle el sud de l'Àsia, regió on resideix una cinquena part de la humanitat, degut a onades de calor mortals que superarien el llindar de supervivència per als éssers humans si no es posen en marxa mesures de mitigació contra el canvi climàtic.

Així ho assegura un estudi liderat per l'Institut de Tecnologia de Massachusetts i la Universitat Loyola Marymount (Estats Units), publicat a la revista 'Science Advances' i recollit per Servimedia. Els investigadors indiquen que encara hi ha temps per evitar aquesta situació si s'implementen mesures per reduir les pitjors conseqüències de l'escalfament global.

No obstant, d'acord amb els escenaris habituals, apunten que si no hi ha reduccions significatives en les emissions de gasos d'efecte hivernacle hi haurà onades de calor mortíferes d'aquí poques dècades que afectaran regions de l'Índia, el Pakistan i Bangla Desh, incloent-hi les conques dels rius Indus i Ganges, que produeixen gran part del subministrament alimentari del sud de l'Àsia. Els científics arriben a aquesta conclusió mitjançant simulacions informàtiques detallades a partir dels millors models climàtics disponibles.

Altes temperatures i humitat elevada

La nova anàlisi es basa en investigacions recents que mostren que els efectes més mortífers de la calor extrema per als éssers humans prové d'una combinació d'altes temperatures i humitat elevada.

Aquest índex es mesura amb temperatures de bulb humit, és a dir, quan s'embolica el termòmetre en un drap de cotó amarat d'aigua per mesurar la temperatura humida de l'aire, cosa que reflecteix la capacitat de la humitat per evaporar-se. Aquest és el mecanisme perquè el cos humà mantingui la temperatura interna amb l'evaporació de la suor. A una temperatura de bulb humit de 35ºC, el cos humà no pot refrescar-se prou per sobreviure més que no pas unes quantes hores.

La recerca es basa en un estudi anterior d'Elfatih Eltahir, de l'Institut de Tecnologia de Massachusetts, que va analitzar les onades de calor projectades a la regió del golf Pèrsic, on el nombre de dies de calor extrema és pitjor que per a l'Àsia meridional, però en aquesta última zona és més gran l'impacte perquè al nord de l'Índia, Bangla Desh i el sud del Pakistan hi viuen prop de 1.500 milions de persones, i aquesta àrea és una de les més pobres de la regió, amb una part de la població dependent de l'agricultura de subsistència, cosa que requereix llargues hores de feina intensa a la intempèrie i sense protecció del sol.

"Tothom patirà"

Un estudi previ dels registres de temperatura i humitat mostra que les temperatures del bulb humit rara vegada han superat en l'actualitat els 31ºC en qualsevol indret de la Terra.

Encara que l'estudi anterior d'Eltahir i els seus col·legues va demostrar que aquest límit de supervivència començaria a superar-se ocasionalment al golf Pèrsic al final d'aquest segle, les lectures reals a l'estiu del 2015 van demostrar que en aquesta regió ja gairebé s'havia arribat al límit del bulb humit de 35ºC, cosa que suggereix que aquests extrems podrien començar a produir-se abans del que s'havia estimat. L'estiu del 2015 també va produir una de les onades de calor més mortíferes de la història a l'Àsia meridional, quan va matar unes 3.500 persones al Pakistan i Índia.

No obstant, l'Índia i la Xina segueixen sent dos països on les taxes d'emissió de gasos d'efecte hivernacle continuen augmentant impulsades principalment pel creixement econòmic, segons Eltahir.

Notícies relacionades

El nou estudi va analitzar els resultats de tres dels més de 20 models climàtics globals, els quals van ser seleccionats perquè corresponien amb més exactitud a les dades meteorològiques actuals de la regió del sud d'Àsia. El treball mostra que a finals del segle, sense reduccions serioses en les emissions globals, les onades de calor més extremes augmentarien de temperatures de bulb humit d'aproximadament 31 a 34,2ºC. "Ens acosta al llindar de la supervivència", apunta Eltahir.

Actualment, prop del 2% de la població de l'Índia s'exposa ocasionalment a temperatures extremes de 32ºC de bulb humit. Segons el nou estudi, aquest percentatge augmentarà al 70% el 2100 i els efectes no es traslladaran només als afectats directament per la calor. "Amb la interrupció de la producció agrícola, no cal que sigui l'onada de calor la que mati la gent. La producció baixarà, així que potencialment tothom patirà", sentencia Eltahir.