ANÀLISI DE L'INTERIOR

Les primeres imatges captades pel robot aquàtic de Fukushima

L'aparell s'ha introduït a la caixa del reactor número 3 de la planta per analitzar l'interior de les instal·lacions atòmiques

Primeres imatges captades pel robot aquàtic de Fukushima. / AFP / VÍDEO: EFE

2
Es llegeix en minuts

L'operadora de l'accidentada central de Fukushima ha difós les primeres imatges captades pel robot aquàtic que s'ha introduït a la caixa del reactor número 3 de la planta per analitzar l'interior de les instal·lacions atòmiques.

Després de submergir-se dimecres passat al cor del reactor, l'autòmat ha obtingut imatges que podrien apuntar a la presència de combustible atòmic fos, ha confirmat a Efe un portaveu de Tokyo Electric Power Company (Tepco), que ha afegit que l'empresa està analitzant tota la informació recopilada.

Tepco ha recorregut a aquesta mesura per examinar l'estat intern del reactor 3, que està inundat amb aigua marina injectada per l'operadora per refrigerar el material nuclear, de cara a preparar el camí per a la complexa tasca de desmantellar la unitat.

Els reactors 1, 2 i 3 van registrar fusions parcials dels seus nuclis arran del desastre desencadenat pel terratrèmol i el tsunami del març del 2011, i conèixer l'estat exacte de les barres de combustible radioactiu és fonamental per a la seva manipulació i retirada.

La unitat número 3 és la que presenta més dificultats per avaluar la seva situació, ja que als nivells extrems de radioactivitat dins de la caixa -que impedeixen que operaris humans s'hi puguin acostar- s'hi uneix el volum d'aigua més gran dels tres reactors afectats, d'uns 6,4 metres de profunditat.

Les imatges captades pel robot mostren que la plataforma metàl·lica situada a la base de la caixa de contenció del reactor està parcialment enfonsada, fet que podria ser obra del combustible atòmic fos i filtrat a través de la caixa de pressió (on hi ha el nucli de la unitat).

L'exploració de l'autòmat, manejat per control remot, se centrarà avui divendres i demà dissabte al fons de la caixa de contenció per tractar de confirmar la presència de combustible fos.

Es creu que la majoria de les barres de diòxid d'urani i MOX (una barreja d'urani i òxid de plutoni) de l'interior del reactor es van fondre a conseqüència de l'accident i van anar a parar al fons de la caixa de contenció.

Retirada de combustible

Notícies relacionades

L'operadora ha utilitzat anteriorment altres models robòtics per investigar l'interior dels reactors 1 i 2, on els nivells d'aigua injectada són menors que a la unitat 3, encara que en cap dels dos casos va aconseguir avaluar l'estat exacte del combustible fos per diversos problemes tècnics.

A partir dels resultats de l'exploració dels robots, Tepco i el Govern tenen previst elaborar en els pròxims mesos un pla per a la retirada del combustible nuclear, una tasca que es podria iniciar cap al 2021.