GESTIÓ HIDROLÒGICA

El transvasament d'aigua del Ter a Barcelona es reduirà gairebé a la meitat el 2027

El conseller Rull pacta amb els representants locals i socials de Girona que el riu cedeixi com a màxim el 30% del seu cabal

fcasals37926871 sau170714170902

fcasals37926871 sau170714170902

2
Es llegeix en minuts

Les extraccions dels embassaments de la coca del Ter per satisfer les necessitats hídriques de l’àrea metropolitana de Barcelona es reduiran pràcticament a la meitat des dels actuals 116 hectòmetres cúbics fins a un màxim de 90 l’any 2027, complint d’aquesta manera una llarga reclamació de les comarques de Girona. Així ho va subscriure ahir al matí el conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Josep Rull, amb els representants socials i locals representats a la Taula del Ter. Davant l’actual 70%, en cap moment es podrà treure més del 30% del cabal del riu. 

El pacte es va aconseguir després de vuit mesos de negociacions.

El Consorci del Ter –on estan representats 61 municipis gironins– i entitats científiques, empresarials, sindicals i ecologistes, així com associacions d’usuaris, al·legaven des de fa anys que el transvasament d’aigua cap a la conca del Llobregat, mitjançant una conducció que sortia de l’embassament del Pasteral, amenaçava el manteniment del cabal ecològic del riu i el desenvolupament de la mateixa conca.

Rull, que elevarà els acords subscrits al Govern per ser aprovats i inclosos en la planificació hidrològica, va subratllar en un comunicat que amb aquest pacte «es posarà fi a una situació injusta i incomprensible del greuge que patia la conca del Ter». Es tracta d’«un territori que ha mostrat una solidaritat excepcional amb l’àrea de Barcelona», va destacar el conseller.

ALTERNATIVES / Per pal·liar la menor extracció d’aigua i mantenir el proveïment de Barcelona, el Departament de Territori va explicar que s’augmentarà la quantitat d’aigua potable que s’envia a l’àrea de Barce-lona des de la dessalinitzadora de la Tordera. L’objectiu és multiplicar per quatre la seva producció (de 20 a 80 hectòmetres cúbics) gràcies a una inversió de 23 milions d’euros entre 2017 i 2022, fet que permetrà portar uns 20 hectòmetres cúbics a l’àrea metropolitana. També està previst millorar l’estalvi i reinjectar al Llobregat aigua reutilitzada.

Notícies relacionades

Actualment, la concessió per gestionar el servei de la xarxa Ter-Llobregat fixa una dotació màxima de 166 hectòmetres cúbics a l’any procedents del riu Ter. Entre el 2018 i el 2022 es preveu reduir aquesta derivació a 140, mentre que entre el 2023 i el 2027 s’aplicaran diverses mesures per arribar a 90. A partir del 2028 es portarà a terme una nova revisió de les directrius d’explotació del sistema.

La Taula del Ter es va crear el des­embre del 2016 per consensuar mesures sostenibles al voltant del cabal del riu, i està integrada per la Generalitat, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), l’Ajuntament de Girona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). També pel Consorci de la Costa Brava, el Consorci del Ter, la Junta Central d’Usuaris d’Aigües del Baix Ter, el Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis, el Grup de Defensa del Ter i la plataforma Aigua és Vida.