EFECTES DE LA CALOR

La contaminació se suma a la calor en el tram final d'un episodi asfixiant

Les sufocants temperatures es prolongaran fins diumenge, amb registres de 38º a Catalunya i 42º a Andalusia

2
Es llegeix en minuts

La Generalitat va activar ahir un avís preventiu per contaminació atmosfèrica als 40 municipis que formen part de la Zona de Protecció Especial de l’Ambient Atmosfèric, segons va anunciar la Conselleria de Territori i Sostenibilitat. La mesura es pren pels nivells elevats de contaminació i per la previsió de persistència del potent anticicló que dificulta la dispersió del diòxid de nitrogen (NO2) i de les partícules en suspensió de diàmetre inferior a 10 micres (PM10) combinades amb una intrusió de pols africana. L’avís preventiu és la fase prèvia a la possibilitat d’episodi ambiental.

La Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic va activar l’avís a les zones de qualitat de l’aire 1 i 2 i que afecta Badalona, Barcelona, l’Hospitalet, Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet, Castelldefels, Cornellà, Gavà, Martorell, Molins de Rei, Esplugues, el Papiol, Pallejà, el Prat i Sant Andreu de la Barca.

També Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts, Viladecans, Badia, Barberà, Castellbisbal, Cerdanyola, Montcada i Reixac, Ripollet, Rubí, Sant Cugat, Sabadell, Sant Quirze, Santa Perpètua de Mogoda, Terrassa, Granollers, la Llagosta, Martorelles, Mollet, Montmeló, Montornès, Parets i Sant Fost de Campsentelles.

ALERTA PER CALOR

Protecció Civil de la Generalitat manté l’alerta per onada de calor amb temperatures que superen els 37 graus i que, segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), es prolongaran fins demà, mentre que l’Agència Estatal de Meteorologia amplia l’onada  fins diumenge.

Les temperatures més extremes es produiran sobretot a les comarques de Ponent (Lleida) i la Catalunya central (Barcelona).

Ahir es va arribar a temperatures de 38º a Organyà (Alt Urgell); 37,9º a Castellnou de Bages; 37,8º a Alfarràs (Segrià); 37,3 a Girona; 36,8º a Lladurs (Solsonès); 36,5º a Santa Coloma de Farners (la Selva); 36,3º a Solsona; 35,7º a Olot (la Garrotxa); 33,4º a Tarragona, i 32,6º al Raval de  Barcelona.

El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) va atendre 55 persones relacionades amb incidències per les altes temperatures i es van enviar 49 metges o ambulàncies.

El Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (Cecat) manté contacte amb Endesa per monitoritzar el consum elèctric, que ahir es va disparar entre el 15% i el 18% respecte a la setmana passada.

Notícies relacionades

FINS ALS 42,1º A JAÉN

Les temperatures més elevades es van registrar a Andalusia, amb 42,1º a Andújar (Jaén), 41,3º a Granada i 41,2º a Còrdova. Villarrobledo (Albacete) i Toledo van arribar als 40,5º.