BIODIVERSITAT COSTANERA

El vell pantalà de la tèrmica de Sant Adrià es preservarà com a escull per a la fauna marina

Les estructures submarines de formigó, abandonades des de fa dècades, han sigut colonitzades per més de 500 espècies animals

zentauroepp38796609 badalona arrecife termica besos170608173205

zentauroepp38796609 badalona arrecife termica besos170608173205

2
Es llegeix en minuts
Antonio Madridejos
Antonio Madridejos

Periodista

ver +

Les restes del vell pantalà de la central tèrmica d’Endesa a Sant Adrià de Besòs, abandonats des de fa dècades al fons del mar, es convertiran en uns esculls artificials que afavoriran el desenvolupament de la fauna marina, segons han acordat l’empresa elèctrica, els dos ajuntaments directament afectats (Sant Adrià i Badalona) i el Consorci del Besòs. L’objectiu final del pla és la recuperació integral d’aquest espai que els passats usos industrials «van degradar mediambiental i paisatgísticament», com subratllen els quatre firmants del conveni de col·laboració.

El vell pantalà d’Endesa, format per diverses canonades submarines de formigó, es va construir l’any 1913 com a sistema per captar aigua de refrigeració per a la central tèrmica i així va seguir funcionant fins que, el 1953, es va construir un nou equip. Amb el pas del temps, les estructures es van anar degradant de mica en mica, però mai van arribar a ser retirades de l’aigua.

La sorpresa va arribar en dates recents, després del cessament d’activitat de la central tèrmica. Durant el desmuntatge del nou pantalà, l’any passat, es va observar que les velles canonades, totalment trencades, acollien una gran diversitat d’espècies i estaven potenciant una recuperació del fons marí. «Estan molt ben colonitzades –resumeix Antoni Alarcón, gerent del Consorci del Besòs–. La naturalesa no és tonta. Si l’ajudes amb estructures de suport, amb llocs on hi hagi forats, les larves prosperen». Així que els tècnics de l’entitat van considerar la necessitat mantenir les velles estructures i protegir la zona.

RIQUESA DEL BIÒTOP MARÍ

Entre les espècies hi ha algues brunes i calcàries i més de 500 espècies animals. Hi destaquen esponges, hidroïdeus, briozous, poliquets, crustacis com cirrípedes i fins i tot colònies de tunicats. Com a fauna mòbil es poden observar estrelles de mar, eriçons i gran diversitat de crustacis, a més a més de nombroses postes de mol·luscos, pops i sípies. Pel que fa als peixos, finalment, s’han observat escórpores, castanyoletes, donzelles, bavoses, tacons, daurades, serrans i besucs, entre altres. «La qualitat de l’aigua és bona», insisteix a dir el gerent del Consorci del Besòs.

Els ajuntaments han proposat també deixar el bloc de formigó que constituïa el capçal dels tubs de refrigeració com una illa perquè puguin posar-s’hi les aus marines. Alarcón destaca que s’hi han observat espècies poc habituals, com la gavina corsa i el corb marí emplomallat. 

Notícies relacionades

Endesa retirarà els elements metàl·lics i altres materials que no són interessants i que poden molestar els submarinistes. A més a més, per no interferir amb els banyistes, totes les estructures que es mantinguin hauran d’estar almenys dos metres i mig per sota de l’aigua. «D’aquí un mes presentarem el projecte, que inclou també un programa de seguiment biològic», comenta Alarcón.

El Consorci, en nom dels ajuntaments implicats, sol·licitarà la concessió administrativa de la part de domini públic marítim terrestre que constituirà el futur parc d’esculls. Endesa, que ha finançat el projecte tècnic, destinarà una partida per col·laborar en accions de vigilància.