REDUCCIÓ DE RESIDUS

Les bosses de plàstic hauran de ser de pagament a partir d'aquest divendres en tots els comerços catalans

La mesura ja s'aplica en supermercats i grans superfícies

zentauroepp31074756 bolsas de plastico170330183647

zentauroepp31074756 bolsas de plastico170330183647

2
Es llegeix en minuts
Antonio Madridejos
Antonio Madridejos

Periodista

ver +

A partir d'aquest divendres, 31 de març, queda prohibida l'entrega gratuïta de bosses de plàstic en tots els comerços de Catalunya i també en els serveis de repartiment a domicili, segons ha publicat el Diari Oficial de la Generalitat (DOG). El consum de bosses de plàstic s'ha reduït en un 50% respecte al 2007 i ara l'objectiu és arribar al 90% el 2020.

La mesura afecta totes les bosses de plàstic de nanses, incloent-hi el plàstic en general, el plàstic oxodegradable i el plàstic biodegradable, amb exclusió de les compostables que compleixin els requisits de la norma UNE-eN 13432 o equivalent, subratlla el DOG. En canvi, no inclou les petites borses blanques o transparents, sense nanses, habituals en les parades d'alimentació de mercats i supermercats.

L'Agència de Residus de Catalunya (ARC) iniciarà pròximament una campanya informativa dirigida a comerços i a la ciutadania en general per comunicar-los que a partir d'ara les bosses de plàstic deixen de ser gratuïtes i que tenen diverses alternatives per portar la compra.

 

"L'ARC, en el marc del Pacte per la Borsa, va arribar a un acord el 2015 amb el sector comercial per fer pagar aquest producte als clients de tots els comerços. Catalunya és pionera a Espanya en aquest camp", subratlla una nota informativa del Departament de Territori i Sostenibilitat. Gràcies a això, s'ha passat de 327 a 156 bosses anuals per càpita.

No obstant, l'anàlisi del comportament desigual entre els diversos formats comercials va plantejar la necessitat d'ajudar el petit comerç en l'adopció de mesures més exigents, que ja estava adoptant de forma voluntària la gran distribució. En concret, encara que les grans superfícies havien rebaixat considerablement la distribució de bosses, especialment fent-les pagar als clients, el petit i mitjà comerç de proximitat tenia dificultats per aplicar el pagament de forma voluntària.

DECISIÓ "POSITIVA, PERÒ POC VALENTA"

La Fundació per a la Prevenció de Residus assegura  que hauria sigut més efectiu un impost fix que revertís en el medi ambient

Mercè Girona, presidenta de la Fundació per a la Prevenció de Residus i el Consum Responsable, es mostra a favor de mesures que limitin l'ús de les bosses de plàstic, però creu que s'ha perdut una oportunitat d'anar més lluny. "La decisió és tímida, poc valenta, a més de fomentar la picaresca", afirma.

Notícies relacionades

En la seva opinió, el que hauria d'haver-se fet és aplicar un preu unificat a totes les bosses -per exemple, 10 cèntims- a partir d'un impost ambiental que revertís en el medi ambient. Amb la mesura que ara entra en vigor, diu, "cada venedor decideix el preu que li resulta més convenient i el consumidor perd la consciència del problema de les bosses". A Irlanda, que s'ha aplicat aquest sistema "s'ha aconseguit en poc temps una reducció del consum de bosses del 90%", afegeix Girona.

Les bosses de plàstic, a més de consumir recursos en la fase de producció, comporten impactes sobre el medi. Degut a la seva lleugeresa són fàcilment transportables pel vent i poden arribar a ser consumides per animals o obstruir canonades i conductes, i fins i tot arribar al mar.