QUALITAT DE L'AIRE

Avís per contaminació a l'àrea metropolitana de Barcelona

L'AMB recomana agafar el transport públic i aparcar el vehicle privat

Barcelona contaminada.

Barcelona contaminada. / ARXIU / DANNY CAMINAL

1
Es llegeix en minuts
Antonio Madridejos
Antonio Madridejos

Periodista

ver +

L'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i el Departament de Territori de la Generalitat han activat aquesta tarda un avís preventiu per contaminació a causa dels elevats nivells de diòxid de nitrogen detectats a diverses estacions de mesurament. Les mesures són per ara recomanacions, com reduir els desplaçaments en vehicle privat i optar pel transport públic, però no es descarta aplicar restriccions si augmenta la intensitat de l'episodi actual.

El vicepresident de Mobilitat i Transport de l'AMB, Antoni Poveda, ha enviat a tots els ajuntaments metropolitans la comunicació de l'activació de les mesures previstes en el protocol que es va aprovar el mes de gener passat.

La fase d'avís preventiu es posa en marxa quan més d'una estació de la xarxa de mesurament de l'entorn metropolità (en aquest cas han sigut dues: Eixample i Gràcia-Sant Gervasi) supera el valor de 160 micrograms de NO2 per metre cúbic d'aire en una hora i la previsió a 24 hores no indica una millora. Concretament les estacions han arribat a les onze del matí a 166 mg/m3 i 170 mg/m3, respectivament.

Si s'arribés a 200, llavors s'entraria en la fase d'episodi de contaminació, que implicaria com a primeres mesures l'aplicació de la velocitat variable als accessos a l'àrea de Barcelona i diverses restriccions d'activitat al port o les cimenteres.

La normativa europea obliga que la mitjana anual no superi els 40 mg/m3 i que els nivells horaris (60 minuts) per sobre de 200 mg/m3 se superin com a màxim 18 vegades a l'any. Aquest no ha sigut el cas actual.

Notícies relacionades

Les previsions del sistema Caliope del Barcelona Supercomputing Center (BSC) indiquen un manteniment de la mala qualitat de l'aire dimarts al matí, però sense arribar als 200. A partir de la tarda comença un canvi de temps, amb més inestabilitat i possibilitat de pluges fins diumenge. 

En la fase d'avís preventiu, l'AMB ofereix consells i recomanacions a la ciutadania, entre ells fer els trajectes a peu o en bicicleta triant carrers poc freqüentats pel trànsit, utilitzar el transport públic, reduir els desplaçaments en vehicle privat, utilitzar el cotxe compartit; fer una conducció eficient o assegurar-se del bon funcionament de les calefaccions de combustibles fòssils, llenya i biomassa i evitar purgues i arrencades.