A cop d'ensurt

La localitat de Flix encara espera la finalització de les obres de descontaminació de l'embassament

fcasals34331719 flix  ribera d ebre   17 06 2016  ercros  foto  jo160618162722

fcasals34331719 flix ribera d ebre 17 06 2016 ercros foto jo160618162722

2
Es llegeix en minuts
SÍLVIA BERBÍS / FLIX

La localitat de Flix (Ribera d'Ebre) viu des de fa anys a cop d'ensurt. Encara que ho anhela, no ha aconseguit de moment desprendre's de l'etiqueta que vincula el seu nom a un pantà contaminat per l'activitat industrial d'Ercros. Fa 12 anys, uns informes científics van revelar al món la composició del seu nauseabund llit. Des d'aleshores, la població ha estat més en el punt de mira del que voldria, gairebé sempre pel mateix motiu, la contaminació de l'embassament. Amb la posada en marxa d'uns treballs de neteja publicitats pel seu promotor, el Ministeri de Medi Ambient, com a modèlics i gairebé únics en el món, Flix va començar a desprendre's de la seva llosa particular.

No obstant, l'exhalació alliberadora que estava a punt de donar s'ha tallat en sec. A la detenció de la cúpula de l'empresa pública encarregada de la neteja, Acuamed, incloent-hi el director de l'obra a Flix, per presumpte frau i als dubtes suscitats pels relats d'alguns treballadors sobre la correcció dels processos de neteja i fins i tot els riscos per a la salut que haurien pogut assumir, se li ha sumat l'obscurantisme del ministeri a l'hora de cedir els informes que detallen si queden o no residus en l'embassament tot i els anys d'extracció.

A més, l'aigua del recinte on es va operar segueix contaminada, i les naus de descontaminació estan sense desmantellar. Per sembrar més sospites, només faltaven les transcripcions de diverses converses telefòniques punxades per la Guàrdia Civil, fetes públiques en els últims dies, que revelen que es va arribar a planejar usar àcid clorhídric en l'embassament amb l'objectiu de rebaixar el pH.

"Sol·licitem que els treballs no es reprenguin, ni sobre el terreny ni en la tramitació dels projectes pendents, fins a disposar de plenes garanties del que s'ha efectuat, contrastades amb la comunitat científica, i que ella també avali el que es faci a partir d'ara", afirma l'alcalde de Flix, Marc Mur. Just aquesta setmana ha arribat a Flix la nova direcció d'obres, però "com que hi ha més dubtes que res més, demanem que parin", va assenyalar després de la junta de portaveus reunida aquesta setmana.

Notícies relacionades

El Govern de la Generalitat també pretén mostrar-se ferm. "Manifestem la nostra desconfiança sobre el procediment portat a terme per Acuamed i exigim al ministeri que visiti el territori per donar explicacions sobre la situació actual i com s'està afrontant aquest tram final de les obres", assenyala la secretària de Medi Ambient, Marta Subirà, assegurant que fins i tot s'estan estudiant possibles accions legals.

La interrupció de les tasques ha deixat pendent el desmantellament de les naus construïdes per a la neteja. Existeix un projecte dipositat pel ministeri a la Generalitat per a la seva tramitació i autorització ambiental. La descontaminació dels dos hectòmetres d'aigua tòxica confinada al recinte tancat no té projecte, i faltarà també retirar la barrera de palplanxes que configura el recinte.

Temes:

Flix Acuamed