INCIDENT NUCLEAR

Detectats alts nivells de radiació en un centre de secundària de Fukushima

L'aparcament de bicicletes del centre va ser utilitzat com a magatzem temporal de residus contaminats que segueixen allà

fcosculluela15475023 in this image released by tokyo electric power co 160226170115

fcosculluela15475023 in this image released by tokyo electric power co 160226170115

1
Es llegeix en minuts

Un centre d'educació secundària de la regió japonesa de Fukushima ha registrat un nivell de radiació fins a quatre vegades superior al permès a causa de l'emmagatzematge de residus contaminats per l'accident nuclear, informa aquest dimecres el diari 'Asahi'.

A les instal·lacions del centre, a la localitat d'Iizaka, ubicat a uns 68 quilòmetres de l'accidentada central de Fukushima Daiichi, hi ha uns 20 metres cúbics de branques d'arbre i plantes contaminades amb isòtops radioactius, segons el citat mitjà.

L'aparcament de bicicletes del centre va ser utilitzat com a magatzem temporal d'aquests residus durant la construcció d'un dipòsit permanent a prop de Fukushima Daiichi, però l'estancament d'aquest projecte ha provocat que els materials contaminats continuïn allà.

El Govern japonès és el responsable de gestionar i desfer-se del material radioactiu que superi els 8.000 becquerels per quilogram, segons la legislació nipona.

A petició d'un docent del centre, laboratoris de Tòquio i Fukushima van detectar entre 27.000 i 33.000 becquerels per quilogram en les mostres analitzades, un nivell fins a quatre vegades per sobre del que estipula la llei del país asiàtic.

TRASLLAT DE RESIDUS

Està previst que els residus actualment disposats en bosses al citat aparcament s'emmagatzemin més endavant en forats ubicats als voltants del centre fins que puguin ser traslladats a una localització definitiva.

Els alumnes i el personal no han rebut cap advertència oficial sobre els residus abandonats al centre educatiu, que ja va ser descontaminat l'agost del 2011 després de l'accident de Fukushima Daiichi, detalla el diari nipó.

Notícies relacionades

L'incident es va produir l'11 de març del 2011, quan un potent terratrèmol i el posterior tsunami van afectar aquesta central del nord-est del Japó i van provocar la pitjor crisi nuclear registrada al món des de la de Txernóbil.

La gestió dels residus radioactius recollits a les proximitats de la central és un dels problemes que afronten les autoritats nipones després de l'accident, a causa del seu elevat volum i per la dificultat de trobar terrenys apropiats per dipositar-los de manera segura i permanent.