Alerta per la mort de la Gran Barrera de Coral australiana

Un grup de científics confirmen el dràstic debilitament sofert des de començament d'any

Coral blanquinós a l’illa de Halfway a la Gran Barrera de Coral, a Queensland (Austràlia).

Coral blanquinós a l’illa de Halfway a la Gran Barrera de Coral, a Queensland (Austràlia). / AIMS (EFE)

1
Es llegeix en minuts

Científics australians han informat aquest dilluns de la mort de prop del 35% del coral de les zones nord centre de la Gran Barrera de Coral, l'escull de coral més gran del món.

L'estudi de l'ARC Centre of Excellente for Coral Reef Studies suposa la primera confirmació dels danys causats a la barrera de coral, que ha patit un dràstic debilitament des de començament d'any.

L'extensió dels danys ha sigut revelada pel líder opositor, Bill Shorten, que ha assegurat que un Govern laborista invertiria uns 500 milions de dòlars (gairebé 450 milions d'euros) per protegir l'escull.

Estudis previs havien indicat que el 93% de la Gran Barrera de Coral havia patit algun tipus de blanqueig, i van afegir que una part potser es podria recuperar, depenent de la gravetat dels danys.

En aquest sentit, l'últim informe apunta que més del 50% del coral de la secció nord i una mitjana del 5% a la secció central ha mort, cosa que significa que el coral no es recuperarà.

TAXA DE MORTALITAT

"Les bones notícies són que els corals dels voltants de Cairns i la zona sud fins a Townsville tenen uns nivells de mortalitat relativament baixos a causa del blanqueig", ha dit el professor Terry Hughes.

"Desafortunadament, és una història diferent al nord de Cairns, on els 24 corals analitzats presenten una taxa de mortalitat de més del 50%", ha lamentat, segons ha informat la cadena de televisió australiana ABC.

Notícies relacionades

En aquest sentit, ha ressaltat que "quan el blanqueig és tan sever, no només mata les espècies susceptibles a la calor, sinó el coral de 50 o 100 anys més dur. La varietat d'espècies ha sigut greument danyada al nord, cosa que en fa difícil la recuperació", ha remarcat.

Es tracta del tercer blanqueig massiu de la Gran Barrera de Coral en els últims 18 anys, si bé els científics apunten que aquest és el més estès. El blanqueig es genera per situacions d'estrès, a vegades derivades de les altes temperatures de l'aigua.