LA PROTECCIÓ DE LA BIODIVERSITAT URBANA

Els edificis amb façana de vidre, trampa mortal per a milers d'aus

Les transparències i els reflexos confonen ocells de tota classe i els porten a col·lisionar

Les noves construccions han disparat la mortalitat al litoral de BCN

Pit-rojos, mosquiters i altres aus recollides en una mateixa setmana després de  col·lisionar amb el Museu Blau i altres edificis del Fòrum de Barcelona.

Pit-rojos, mosquiters i altres aus recollides en una mateixa setmana després de col·lisionar amb el Museu Blau i altres edificis del Fòrum de Barcelona. / RICARDO RAMOS

2
Es llegeix en minuts
ANTONIO MADRIDEJOS / BARCELONA

Diversos exemplars de guatlla, tallarol de garriga, pardal, tord, becada, xot i així fins a 28 espècies diferents d'aus han mort en els últims anys després de xocar amb les noves edificacions que s'han aixecat al litoral nord de la ciutat de Barcelona, des del Fòrum fins a la Barceloneta, bona part blocs elevats amb façanes plenes de vidre transparent i miralls. Totalment confoses, les aus creuen que observen el paisatge i s'hi encasten a tota velocitat. Moren per traumatismes.

El recompte l'ha fet de forma pacient Ricardo Ramos, un ornitòleg veí de la zona que ha anat apuntant i fotografiant tots els cadàvers que observava, però el problema és comú als edificis envidriats de tot el món. Al centre financer de la ciutat canadenca de Toronto, per exemple, una anàlisi detallada va calcular que cada any hi morien més d'un milió d'ocells per col·lisions amb gratacels. Als Estats Units, segons diversos estudis científics, hi moren més aus per col·lisions amb edificis que per totes les restants causes no naturals, com trets de caçadors, atropellaments, electrocucions en cables d'alta tensió, col·lisions amb aerogeneradors i depredació per part de gats.

Ramos està convençut que les aus mortes per xocs al litoral de Barcelona es podrien comptar per milers si se'n fes «una recerca sistemàtica». Lògicament, els serveis de neteja retiren els exemplars que troben morts a les voreres, al marge que molts altres acaben caient en jardins o són devorats per gavines, garses i gats. «No fa falta que volin gaire ràpid -explica Carlos Hernáez, de l'associació SEO-Birdlife-. Els ossos de les aus són molt lleugers, i per això les col·lisions sovint són mortals».

DIAGONAL MAR / Segons Ramos, el barri barceloní de Diagonal Mar i les zones pròximes són àrees particularment sensibles perquè es troben en la ruta migratòria que transcorre paral·lela al mar. «Bastantes col·lisions es produeixen de nit o els dies de boira, però no només -puntualitza Ramos-. Els edificis amb miralls són un punt negre. Sobre ells es reflecteixen el cel i les superfícies arbrades adjacents, amb la qual cosa les aus, a ple dia, no detecten l'amenaça». I no fa falta que siguin edificis gaire alts, prossegueix, perquè també ha localitzat cadàvers als voltants de l'Edifici Fòrum, ara Museu Blau. «L'octubre de l'any passat, només en un mes, s'hi van recollir 18 exemplars morts», comenta.

En les tres últimes tardors, coincidint amb el període de migració, Raül Aymí, de l'Institut Català d'Ornitologia (ICO), ha comptabilitzat 82 ocells morts per xocs contra un edifici amb balcons reflectants situat a la plaça Imperial Tàrraco de Tarragona. Aquest any ja n'hi ha hagut 24 des de finals d'agost. «Amb la col·laboració de l'ajuntament intentem que els veïns col·loquin adhesius dissuasoris per veure si la mortalitat es redueix», diu.

Notícies relacionades

Aymí comenta que les possibilitats per resoldre el problema són escasses quan l'edifici ja està construït -una possibilitat és posar adhesius als finestrals, encara que es corre el risc de desgraciar la façana-, però sí que es podria avançar molt si s'aprovés alguna normativa per als de nova planta, com ja s'ha fet en diverses ciutats del Canadà, els EUA i Suïssa. Hernáez explica que una empresa alemanya ha desenvolupat un model de vidre que és transparent per als ulls humans, però no per a les aus. Al marge dels edificis, l'especialista de SEO-Bird

life comenta que també molts ocells moren encastats a les cada vegada més freqüents pistes de pàdel de vidre transparent.