La Unesco designa les Terres de l'Ebre nova reserva de la biosfera

La zona, de 367.729 hectàrees de superfície, inclou el delta i la conca de l'Ebre i alberga "nombrosos ecosistemes tant interiors com costaners"

Espanya es converteix en el segon país del món amb més reserves de la biosfera al tenir un total de 45 zones declarades, només al darrere dels Estats Units

Flamencs i altres espècies, al delta de l’Ebre.

Flamencs i altres espècies, al delta de l’Ebre.

1
Es llegeix en minuts

La Unesco ha designat aquest dimarts les Terres de l'Ebre com a nova reserva de la biosfera, durant la reunió a París del Consell Internacional de Coordinació del Programa sobre l'Home i la Biosfera (MAB) d'aquesta agència de les Nacions Unides.

Es tracta d'una zona de 367.729 hectàrees de superfície, que compta amb una població de 190.000 habitants i inclou el delta i la conca de l'Ebre, el riu més cabalós d'Espanya.

La nova reserva de la biosfera de la Unesco (Organització de les Nacions Unides per a l'Educació, la Ciència i la Cultura) alberga "nombrosos ecosistemes tant interiors com costaners", ha destacat l'entitat.

Energies alternatives

"La major part del lloc està dedicada a la ramaderia. També s'hi han desenvolupat les energies alternatives [eòlica, solar o hidràulica], i s'ha prestat atenció al respecte del medi ambient i el paisatge", ha afegit.

Les reserves de la biosfera són llocs en què, en concertació amb les poblacions locals, s'apliquen pràctiques innovadores per conciliar l'activitat humana i la conservació del medi ambient.

Aquestes activitats es concentren en ecosistemes particulars: muntanyes, boscos tropicals, sistemes urbans, terres humides, illes o zones costaneres i marines.

Llançat a principis dels anys 70, el programa sobre l'Home i la Biosfera afavoreix la investigació interdisciplinària, encoratja el reforç de capacitats i té com a principals objectius reduir la pèrdua de la biodiversitat i tractar els seus aspectes ecològics, socials i econòmics, segons la Unesco.

Segon país del món amb més reserves

Notícies relacionades

Juntament amb les Terres de l'Ebre, dues zones d'Espanya més --La Granja y El Espinar, a la Sierra de Guadarrama (Segòvia), i les Mariñas Coruñesas e Terras do Mandeo, a Galícia-- també han estat declarades aquest dimarts reserves de la biosfera, i han convertit Espanya en el segon país del món amb més reserves de la biosfera.

Amb aquestes tres noves zones Espanya avança Rússia en la classificació mundial al tenir un total de 45 zones declarades com a reserva de la biosfera, només al darrere dels Estats Units, que en té dues més.