Govern als tribunals

Mataró també demandarà a la Generalitat pels impagaments de les guarderies

L'Ajuntament preveu tenir llista tota la documentació d'aquí a dues o tres setmanes

Guarderia Els Garrofers de Mataró.

Guarderia Els Garrofers de Mataró. / AJUNTAMENT DE MATARÓ

2
Es llegeix en minuts
M.Coll

L'Ajuntament de Mataró, com ja han fet altres localitats catalanes, també demandarà la Generalitat de Catalunya per haver-se desentès del deure cofinançar les guarderies municipals des de l'any 2011. A partir d'aquesta data l'executiu convergent del president Artur Mas, amb Irene Rigau com a responsable de la Conselleria d'Educació, va reduir l'aportació per alumne i any progressivament dels 1.800 als 1.300 euros, per suprimir tot finançament a partir del 2014.

El consistori de la capital del Maresme, des d'octubre del 2017 exclusivament en mans dels socialistes després que CiU trenqués el pacte de govern, aprofitarà el camí llaurat per altres Ajuntaments per elaborar la seva pròpia demanda, que espera tenir preparada a finals de gener o principis de febrer. “En aquests moments estem recollint informació per presentar una demanda en consonància amb les sentències que han sigut favorables i no fer un pas en fals”, ha assegurat en declaracions a aquest diari el regidor d'Educació de l'Ajuntament de Mataró, Miquel Àngel Vadell.

Fins ara havien obtingut sentències favorables del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) els ajuntaments de Cornellà, Esplugues, l’Hospitalet de Llobregat i Sant Joan Despí.  Però el passat 12 de gener aquesta mateixa autoritat judicial també va donar la raó a 26 municipis més que havien presentat la seva demanda de forma conjunta mitjançant el Fòrum d'Alcaldes i Alcaldesses per l'Educació a CatalunyaFòrum d'Alcaldes i Alcaldesses per l'Educació a Catalunya, del qual Mataró no forma part. Una notícia que ha provocat que molts ajuntaments també es plantegin presentar demandes.

Qüestions pendents 

L'informe, que en aquests moments estan elaborant els tècnics de l'Ajuntament de Mataró, haurà d'aclarir dues informacions importants. Per un costat, la quantitat que es reclama a la Generalitat de Catalunya pels anys impagats. La capital del Maresme té 9 guarderies i 1.300 alumnes, per tant, l'import podria oscil·lar entre els 2 i 4 milions d'euros. Fins ara el govern català ha sigut condemnat a pagar 2,3 milions a Cornellà, 1.015.750 euros a l’Hospitalet, 1.066.000 euros a Esplugues i 16 milions a l'agrupació de 26 municipis.

Notícies relacionades

I, per un altre costat, si a la demanda es tindrà en compte l'aportació de la Diputació de Barcelona, institució que va substituir la reducció de les aportacions del govern català amb 875 per alumne, ja que respecte a aquest tema, en les dues sentències referents per a l'Ajuntament de Mataró, Cornellà i l’Hospitalet, la valoració ha sigut diferent.  En el cas de l’Hospitalet, el TSJC va reconèixer el dret de cobrament dels 1.300 euros per alumne del 2012 al 2015, però va descomptar els 875 euros que durant aquests anys havia pagat la Diputació de Barcelona.

Més notícies de Mataró