Memòria Històrica

Mataró retira plaques amb simbologia franquista

El consistori recorda a 30 propietaris que la negativa constitueix una infracció d'aquesta llei

Plaques de qualificació de protecció oficial amb simbologia franquista que retira l’Ajuntament de Mataró.

Plaques de qualificació de protecció oficial amb simbologia franquista que retira l’Ajuntament de Mataró. / AJUNTAMENT DE MATARÓ

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO

Mataró vol esborrar els traços del franquisme que encara queden a la ciutat. L'Ajuntament, segons dicta la Llei de la memòria històrica i la Llei de dret de l'habitatge, ha sol·licitat la retirada de les plaques identificatives amb qualificació de protecció oficial amb simbologia franquista de la façana de 33 edificis.

Segons la Llei 52/2007 de la memòria històrica, les administracions públiques han de prendre les mesures oportunes per retirar escuts, insígnies, plaques o altres objectes o mencions commemoratives d'exaltació de la dictadura.

I pel que fa a la Llei 18/2007 del dret de l'habitatge i en concret la seva disposició addicional 25, els propietaris o comunitats de veïns estan obligats a retirar les plaques col·locades a les vivendes que han deixat de tenir la qualificació de protegides.

Dels 33 edificis de Mataró on s'ha detectat una d'aquestes plaques, en 30 casos han deixat de tenir la qualificació, en dos no i en l'altre en falta documentació. Segons aquesta llei, el període per retirar les plaques finalitza el 31 de març de 2018. I la falta de retirada constitueix una infracció d'aquesta llei.

Retirada gratuïta

Notícies relacionades

L'Ajuntament ha remès a cada un dels 30 propietaris una carta, amb data 27 de novembre, per informar-los i perquè puguin autoritzar l'Ajuntament a retirar aquestes plaques sense cost. L'autorització es donarà abans de l'1 de febrer per poder procedir a efectuar la retirada dins del termini legal, que finalitza el 31 de març.

Més notícies de Mataró a l'edició local d'EL PERIÓDICO DE CATALUNYA