21-D A LA CAPITAL DEL MARESME

Ciutadans podria aconseguir a Mataró la seva primera victòria en unes autonòmiques

Les eleccions del 21-D afectaran l'activitat d'alguns serveis municipals i de tots els centres escolars

Imatge de les votacions a Mataró corresponents a les autonòmiques del 2012.

Imatge de les votacions a Mataró corresponents a les autonòmiques del 2012. / MATARÓ RÀDIO

3
Es llegeix en minuts
J.S. / M.L.

Aquest dijous 21 de desembre, 86.793 mataronins dels més de 126.000 empadronats estan convocats a votar en 116 taules distribuïdes en 75 seccions electorals, situades -en realitat- en 33 col·legis electorals diferents.

Seran uns sis centenars més que en les últimes autonòmiques, el setembre de 2015, quan estaven cridats a les urnes 86.199 habitants de la ciutat. El 2015, la participació a la ciutat va ser del 77,44%, exactament la mateixa xifra que en el conjunt de Catalunya.   

Fins aquí, res nou, més enllà de la situació d'excepcionalitat que es viu entre la ciutadania. La novetat vindrà, si es confirmen els auguris electorals, per la possible victòria de Ciutadans a la capital del Maresme, un resultat que es preveu en la majoria de ciutats metropolitanes a causa del fet que l'independentisme es presenta separat.

La simple observació dels resultats del 27S permet dibuixar aquesta possibilitat amb claredat: en aquella ocasió qui va guanyar va ser Junts pel Sí, la candidatura integrada per CDC i ERC, que amb 23.381 vots va superar en 9.000 a Ciutadans (en va obtenir 14.225).

Ara, la divisió entre Junts per Catalunya i Esquerra Republicana i les previsions a l'alça que té Ciutadans fan pensar que els taronges aconseguiran la victòria sense cap dubte, excepte en el cas que Esquerra aconseguís retenir -per exemple- el 70% dels vots de Junts pel Sí (16.300 vots) i la pujada de Ciutadans fos menys de l'esperada.        

El 2015, Ciutadans ja va guanyar les eleccions en històrics feus del PSC com l'Hospitalet de Llobregat, encara que fos per uns pocs vots. Ara la sensació és que aquesta diferència hauria d'ampliar-se i que, en ciutats com la capital del Maresme, els d'Albert Rivera aconsegueixin la victòria sense problemes.

Serveis municipals i centres escolars tancats

L'excepcionalitat de la data en què se celebren aquests comicis –en dia lectiu- també comportarà algunes novetats. Així, alguns dels serveis municipals habituals en dies no festius queden afectats per la celebració dels comicis, com l'atenció ciutadana, els serveis socials i les guarderies municipals.

En aquest sentit, l'únic Servei d'Atenció Ciutadana que es mantindrà obert serà el de l'oficina de l'Ajuntament (la Riera, 48), de 9 a 14.30 h, i només per al registre de documents. La resta d'oficines d'atenció ciutadana únicament funcionaran com a punt d'informació del dispositiu electoral.   

Per la seva banda, el Servei de Benestar Social no atendrà al públic a l'edifici de l'avinguda Puig i Cadafalch, 101, ja que és un col·legi electoral, però es prestarà atenció a les urgències amb el dispositiu habitual dels caps de setmana i festius.

En la mateixa línia, tampoc no oferiran atenció al públic ni l'Oficina Municipal d'Informació al Consumidor ni el Servei de Salut Pública, ubicats al mateix edifici.

L'únic centre cívic que funcionarà amb normalitat i mantindrà les activitats programades per aquell dia serà l'Espai Gatassa, perquè no és seu electoral. D'aquesta manera, s'han anul·lat les cites organitzades al Centre Social Vista Alegre, al Centre Social del carrer València, al Casal de Barrio Les Esmandies, al Centre Social de la carretera de Cirera i al Casal de Gent Gran de Pla d’en Boet.

La Generalitat també ha indicat que el 21-D serà inhàbil per als centres escolars a causa de la jornada electoral. Aquesta decisió afecta els centres de tots nivells i titularitats, que hauran de tancar i anul·lar qualsevol activitat extraescolar ordinària. Tot i així, el Centre de Formació Permanent Tres Roques sí que obrirà les seves portes, ja que la formació que ofereix no està reglada.

Dispositiu d'informació sobre les eleccions

Durant la jornada hi haurà quatre punts d'atenció al públic per temes exclusivament relacionats amb els comicis: les oficines d'atenció ciutadana del Centre, Pla d’en Boet (carrer de Juan Sebastián Elcano, 6), Rocafonda (carrer de Santiago Rusiñol, 23) i Cerdanyola (passeig de Ramon Berenguer III, 82). Aquests centres obriran de 8 a 20 h i els ciutadans també podran resoldre els seus dubtes trucant al 900 859 009 i al web municipal.

A més, al mateix web ja està disponible una aplicació per consultar el col·legi electoral on s'ha de votar, que serveix com a servei complementari a la targeta senal que tots els ciutadans reben al seu domicili.

Acompanyament a persones amb mobilitat reduïda

Notícies relacionades

Per tal de garantir el dret a vot de les persones amb mobilitat reduïda, Creu Roja i l'Ajuntament han habilitat un nou servei d'acompanyament al qual els interessats poden accedir trucant al 010 (o al 807 117 010 si es truca des d'una altra localitat). El servei, que compta amb ambulàncies i transports adaptats, ha de sol·licitar-se abans del dimarts a les 19 h.  

Més notícies de Mataró