EL 8-N A MATARÓ

"Avui no segueixo la vaga. No soc ni independentista ni espanyolista, soc autònoma"

Majoritàriament els comerciants de la capital del Maresme han obert les portes, tot i que admeten que les vendes són baixes

Capçalera de la manifestació vinculada a la vaga del 8 de novembre a Catalunya que ha tingut lloc a la Via Europa de Mataró aquest dimecres. / JOAN SALICRÚ

Capçalera de la manifestació vinculada a la vaga del 8 de novembre a Catalunya que ha tingut lloc a la Via Europa de Mataró aquest dimecres.
La manifestació celebrada a Mataró durant la vaga general d’aquest dimecres ha acabat tallant l’autopista.

/

4
Es llegeix en minuts
Marina Llibre/Joan Salicrú

“Avui obrim perquè no estem d'acord amb la convocatòria”, afirma Manolo de la fruiteria Manolo i Olga, al carrer Santa Maria, al casc antic de la ciutat. “Estem obrint, però ho fem més pensant amb el cap que amb el cor”, expressa Xavier Mas, de Can Xavi, del carrer Santa Teresa, al centre de la capital del Maresme.  “Avui, la gran majoria del barri no s'ha unit a la vaga”, assegura Cristina Aguilà de la pastisseria Núria, a l'avinguda Amèrica.  “Jo volia fer vaga però no en faig perquè tothom obre”, explica Mercè Castelló de Les Herbes del Rosselló, al mateix vial del barri de Rocafonda.

Seguiment, doncs, baix i irregular de la vaga a Mataró aquest dimarts per part dels comerços de la ciutat: mentre la majoria de comerços han obert, altres asseguren que ho fan a mig gas, només al matí i tancant a la tarda. Altres asseguren que obren a desgana i, finalment, són pocs els que baixen totalment les seves persianes.

Tots els comerciants consultats coincideixen que la vaga del 3 d'octubre, convocada per mostrar el rebuig a la violència policial de l'1-O, va tenir molt més seguiment. “Va ser una vaga general, la gran majoria de comerços van tancar”, afirma la propietària d'una botiga de decoració de La Riera. “Avui està passant al revés. Mentre el 3 d'octubre eren pocs els que obrien, avui són pocs els que tanquen”, afirma el cambrer d'un bar del carrer Sant Teresa.

Encara que la majoria de comerços obrin amb normalitat, la vaga sí que està tenint un fort impacte al carrer. Els comerciants coincideixen que es treballa molt poc. “Sembla un diumenge”, asseguren. “No fem vaga, però a nivell de vendes és com si la féssim, perquè hi ha molt pocs clients”, afirma Manolo.

El sector educatiu és un dels que més ha seguit la protesta, i això es nota als carrers de la ciutat. Un professor de l'Institut Satorras assegura que el seu centre ha obert però que el nombre d'estudiants que hi ha assistit és mínim.

Molts dels comerciants del centre i dels barris, que són autònoms i dirigeixen petites i mitjanes empreses, coincideixen que aquest tipus de vagues els perjudiquen. En aquest sentit, alguns com Manolo opinen que fer vaga els perjudica a ells quan “haurien de ser els polítics els que ens traguessin d'aquesta situació”.

"No fem vaga, però a nivell de vendes és com si la féssim, perquè hi ha molt pocs clients", afirma Manolo, d'una fruiteria del centre de Mataró

Altres, com Xavi, creuen que “una vaga d'un dia no és útil perquè no afecta l'economia espanyola”. Ell creu que “la solució passa per una vaga indefinida”; assegura, sens dubte, la seguiria”. De la mateixa opinió és Mercè Castelló, de les Herbes del Rosselló: “Si jo no obro, he de seguir pagant les factures. Ara bé, jo tancaria una setmana sencera si fos necessari per generar una ‘aturada de país’ real”.

Des de la cafeteria El Dolç Teatre, a la Riera, afirmen: “Aquest tipus de moviments només ens afecta a nosaltres mateixos”. Així, són molts els que creuen, com la comerciant Amalia, que hi ha moltes més maneres de manifestar les opinions polítiques i que no afecten les nostres butxaques. En aquest sentit, el propietari d'un bar de la Riera afirma ser “antivaga”, ja que per a ell “només serveixen per perjudicar les petites empreses”.

Ho sintetitza de manera molt clara Soraya Martín, del bar La Esperanza, a l'avinguda Amèrica: “No la segueixo perquè jo no soc ni independentista ni espanyolista, jo soc autònoma”. En aquesta mateixa línia es manifesta una treballadora d'un forn de Rocafonda, barri obrer de la ciutat amb una gran mescla de població: “En un barri com aquest, tenim clients de tots els colors i tancar és posicionar-se políticament”, declara la treballadora. 

Manifestació des de la Via Europa fins al Mataró Parc

Si bé la situació en el conjunt de la ciutat era de pràctica normalitat, l'"acció" es trobava a la plaça de Granollers, lloc on el Comitè de Defensa de la República a Mataró va congregar milers de persones en la manifestació convocada a partir de les 11.30 h. Segons la policia local, entre 1.500 i 2.000 persones, xifra que els organitzadors eleven a 4.000. 

Sota el lema ‘Llibertat preses’, els manifestants van pujar per la Via Europa i passades les 12.30 h van tallar el trànsit a la C-32, en direcció al centre comercial Mataró Parc. Entre les pancartes desplegades en la marxa, destaca la de la CUP Mataró, que clamava “Som República. Defensem-la”, així com un cartell dibuixat amb la cara del vicepresident Junqueras. 

Més enllà de la manifestació, les úniques incidències remarcables que es van produir durant el matí a la capital del Maresme van ser en relació amb el Mataró Bus: un piquet del sindicat convocant va bloquejar la sortida dels vehicles de les cotxeres on dorm ja abans de les sis del matí -quan comença el funcionament de les línies- fins a certificar que es complirien els serveis mínims pactats. Mossos d’Esquadra es va personar en el lloc per normalitzar la situació. 

Notícies relacionades

Excepte aquest incident, des de l'Ajuntament de Mataró, el regidor de Serveis Centrals Juan Carlos Jerez va parlar d'una jornada on va predominar la normalitat. "No disposem de xifres d'assistència dels funcionaris però molts han vingut a treballar, i el que sí que ha passat és que alguns han arribat tard per problemes a les carreteres", explicava al migdia.

Més notícies de Mataró