Grups de l'oposició a Mataró lamenten el silenci oficial de l'alcalde Bote

El comunicat el subscriuen CiU, ERC, VoleMataró i CUP però no ICV-EUiA, formació necessària per portar a terme una moció de censura

L'alcalde socialista ha reaccionat a través del seu perfil de Facebook, des d'on ha qualificat l'empresonament de "mesura desproporcionada"

Imatge de la manifestació contra l’empresonament de vuit exconsellers de la Generalitat davant de l’Ajuntament de Mataró, aquest dijous a la tarda.

Imatge de la manifestació contra l’empresonament de vuit exconsellers de la Generalitat davant de l’Ajuntament de Mataró, aquest dijous a la tarda. / TWITTER

2
Es llegeix en minuts
Joan Salicrú

La majoria dels grups de l'oposició que promouen una moció de censura a l'Ajuntament de Mataró –CiUERCCUP i VoleMataro- han criticat el silenci de l'alcalde de MataróDavid Bote, respecte a la decisió d'empresonar vuit exconsellers, entre els quals el vicepresident Oriol Junqueras.

“Lamentem que l'alcalde de Mataró no hagi pres la iniciativa emetent un comunicat oficial per exigir l'alliberament immediat dels presos polítics i que tampoc no hagi convocat una junta de portaveus extraordinària, donada l'excepcionalitat del moment”, exposa el comunicat, el contingut del qual han traslladat a la comissió informativa de l'àrea de Serveis a les Persones que s'ha celebrat aquest divendres.

En el comunicat, no obstant això, no figura el grup municipal d'ICV-EUiA, que té la moció de censura a les seves mans. L'opció de la moció flota a l'ambient des de fa setmanes a la capital del Maresme. El seu portaveu, Esteban Martínez, ha explicat que no l'han subscrit perquè no se'ls havia informat de la seva existència fins que el text estava a punt de ser enviat als mitjans de comunicació.

En lloc d'això, ICV-EUiA, al costat del grup promotor de Catalunya en Comú a Mataró, ha emès el seu propi comunicat on també critica durament la decisió de l'Audiència Nacional i exigeixen la llibertat dels capturats: "És una vergonya antidemocràtica posar a presó membres d'un govern legítim, elegit democràticament a les urnes, que sense haver fet ni un sol acte de violència, han sigut acusats d'un delicte de sedició i rebel·lió".

Que els cinc partits no vagin a l'una no és cap casualitat. Fonts d'Iniciativa confirmen que, davant el panorama electoral sorgit arran de la convocatòria d'eleccions del 21 de desembre, la prioritat de l'agrupació local “no és participar d'una moció de censura contra l'alcalde Bote”, encara que el candidat fos el cap del grup municipal d'ERC, Francesc Teixidó, i no el de CiU, Joaquim Fernàndez, possibilitat que ja va rebutjar anteriorment. De moment, doncs, es descarta participar d'aquesta moció.

Bote demana la revisió urgent de l'empresonament

Encara que oficialment no hi ha hagut –i no hi haurà, segons fonts de premsa de l'Ajuntament- cap reacció per part de l'alcalde David Bote, sí que al seu Facebook personal ha publicat una entrada en la qual parla de mesura “desproporcionada” i que l'“entristeix profundament”.

“Crec que incrementarà la tensió a la qual ens han sotmès des d'aquest estiu les decisions irresponsables de Puigdemont i Junqueras, les respostes de Rajoy, així com la judicialització del conflicte”, assegura l'alcalde socialista de Mataró, que governa en solitari des que un mes enrere el grup municipal de Convergència i Unió sortís de l'executiu local per discrepàncies precisament sobre l'actitud de David Bote sobre els fets de l'1 d'octubre.

Notícies relacionades

L'alcalde assegura en el seu missatge que opina “des del respecte a la separació de poders” i demana, això sí, la “revisió urgent d'aquest acte judicial que, pensant també en la convivència, impliqui la posada en llibertat dels dirigents polítics empresonats”. 

Més notícies de Mataró