Mataró va estar amb l'ai al cor tot el dia però finalment va poder votar amb normalitat

La presència de la Guàrdia Civil a Sant Cebrià de Vallalta, Canyamars i Dosrius va fer témer la interrupció del referèndum

L'alcalde David Bote va condemnar al migdia l'ús de la violència per part dels cossos de seguretat de l'estat

Dos Mossos parlen amb diverses de les persones concentrades a les 7.15 hores a l’institut Laia Arquera del barri del Pla d’en Boet de Mataró. Els anuncien que no retiraran les urnes.  / J.S.

Dos Mossos parlen amb diverses de les persones concentrades a les 7.15 hores a l’institut Laia Arquera del barri del Pla d’en Boet de Mataró. Els anuncien que no retiraran les urnes. 
Moments inicials de la votació a l’institut Puig i Cadafalch de Mataró, al barri de Cerdanyola.
La regidora de Via Pública, Núria Moreno, amb l’alcalde de Mataró, David Bote, aquest migdia en la compareixença que han dut a terme a l’edifici de la Policia Local.

/

3
Es llegeix en minuts
Joan Salicrú

Mataró finalment va votar amb relativa normalitat en el referèndum de l'1 d'octubre, tot i que va estar amb l'ai al cor durant tota la jornada per la possibilitat que els cossos de seguretat de l'estat anessin a la que és la vuitena ciutat catalana. I més quan la Guàrdia Civil va fer diverses incursions durant el dia a poblacions de la comarca del Maresme com Sant Cebrià de VallaltaCanyamars i Dosrius, on per exemple l'alcalde Marc Bosch va ser ferit.

No obstant això, aquesta inquietud no va ser l'únic problema amb el qual es va trobar la votació. L'altre va ser la caiguda del sistema informàtic durant gran part del matí. Així, entre les 9 del matí i el migdia, el funcionament de la votació va ser intermitent i depenent del col·legi electoral.

“Ens han dit que el sistema se n'ha anat en orris i que s'ha de tenir paciència”, comentava Eloi Verdalet mentre feia cua a l'institut Alexandre Satorras. Va haver-hi persones que van arribar a fer cinc hores de cua per poder votar. I a més va començar a ploure de nou, de manera que la cosa s'anava complicant.

Però gràcies a l'ajuda de voluntaris informàtics, a les 14 hores el president local d'Òmnium Cultural, Carles Estapé, assegurava que els 12 col·legis electorals constituïts funcionaven “millor que mai”.

I així ja va transcórrer tota la tarda, durant la qual -però- hi va haver moltíssims rumors que situaven la Policia Nacional o la Guàrdia Civil “dirigint-se a Mataró per l'autopista” o “situada al Passeig Marítim per entrar en acció en qualsevol moment”.

Però al final les votacions van seguir amb total normalitat fins a les 20 hores, quan va començar el recompte. Unes hores, les de la tarda, on votar –encara que fora sense sobres, per exemple- va passar a ser un acte molt més àgil.

L'alcalde David Bote condemna “l'ús de la força contra la mobilització pacífica”

"Considero totalment injustificat i innecessari l'ús de la força contra la mobilització pacífica que avui s'està vivint". És la frase més destacada de la compareixença que l'alcalde de Mataró, David Bote, va efectuar aquest migdia a les 13 hores a l'edifici de la Policia Local, des d'on segueix els esdeveniments.

“No hauríem d'haver arribat mai fins aquí i, més enllà dels responsables polítics –que n'hi ha, demano el cessament total de l'exercici de la força. Cada pas que es fa en aquesta direcció ens situa cada vegada més en un carreró sense sortida. És totalment injustificat l'ús de la força que s'està fent avui”, ha subratllat.

L'alcalde de Mataró, en to molt conciliador, va agrair també el civisme demostrat fins al moment per tots els ciutadans que participen en el referèndum. I va fer una petició a tothom: “No feu, no fem, el problema més gran”.

Bote responia així a les declaracions que va fer el primer tinent d'alcalde de CiU, Joaquim Fernàndez, on li demanava una condemna de la violència exercida pels cossos de seguretat de l'estat.

Moció al ple contra la violència

El mateix grup de CiU, que en una assemblea propera haurà de decidir si segueix o no en el govern municipal, ha presentat una declaració institucional per denunciar l'actuació policial i demanar la dimissió del president del govern, que s'haurà de votar en el proper ple municipal, que ha sigut traslladat al tercer dijous del mes.

En la declaració també s'exigeix la dimissió del ministre de l'Interior i el Delegat del Govern a Catalunya així com que s'identifiqui i es jutgi als responsables de les ordres de l'actuació policial i s'actuï contra els agents que puguin ser identificats.

Notícies relacionades

“Avui -es pot llegir en el text- hem pogut presenciar la Policia Nacional i la Guàrdia Civil reprimint, pegant, apallissant, trepitjant, arrossegant, maltractant persones grans i no tan grans, gent que pretenia de manera pacífica defensar el seu dret a votar amb la il·lusió de tot un poble desitjós de fer sentir la seva veu.  [Aquests fets] traspassen tots els qualificatius de repugna, fàstic, menyspreu i condemna que puguem imaginar".

Més notícies de Mataró