MATARÓ DAVANT L'1-O

"¿Què farem si venen els Mossos? Doncs depèn de en si venen dos o quaranta..."

EL PERIÓDICO visita cinc espais on el diumenge hauria de votar-se i que han estat ocupats per estudiants, professors, pares i veïns

ocupacion cinc senies mataro

ocupacion cinc senies mataro
puig i cadafalch cerdanyola mataro
candado institut alexandre satorras mataro

/

6
Es llegeix en minuts
Joan Salicrú

“IES Damià CampenyPuig i Cadafalch i Thos i Codina, ocupats. Prioritat Puig i Cadafalch i reforçar Afers Socials (Nàpols18) i adults al Satorras”. És la consigna, en forma de tuit, que Referèndum Mataró -@ref1octmataro- llança a les 19.30 hores de divendres per comunicar que les ocupacions d'espai avancen com estava previst en la capital del Maresme.

“Si assegurem que hi haurà activitats durant tot el cap de setmana, cap col·legi tancarà”. Aquesta és la idea: ocupar els espais a partir del segon després que finalitzin les activitats habituals de cadascun d'aquests equipaments i fer-ho amb activitats de cap de setmana, que dotin de normalitat la situació.

Són 16 espais i des de fa bastants dies des de diverses instàncies s'ha planificat qui i quan es personarà a cadascun d'ells perquè, a la seva arribada, els Mossos trobin una multitud que els faci dubtar de la idea de desallotjar-los en funció del criteri de proporcionalitat. 

16.45 hores. Un grup dels ocupants de l'Institut Alexandre Satorras de Mataró s'acosta a la reixa que envolta el recinte i lliguen la porta amb un candau de grans dimensions. És el moment definitiu: l'institut ha estat ocupat.  

“A les 2 del migdia hem arribat al centre i hem anat directament a la direcció per notificar-ho, que ens ha donat les claus del centre. Al cap d'una estona han aparegut els Mossos, que han aixecat acta i se n'han anat”, explica Joan Barnet, una de les 20 persones que ocuparan l'espai fins al diumenge a les vuit del matí.

Alguns són estudiants del centre i altres d'entitats com a Sala Cabanyes i l'agrupció escolta Arrels. Passaran les moltes hores que queden endavant jugant al Monopoly, al Cluedo i al dòmino; de moment juguen a cartes. Hi haurà estona per a entretenir-se.

17.30. Passem per un altre punt de votació en el barri de Rocafonda, el seu Centre d’Atenció Primària, on la tarda és totalment normal i es treballarà fins demà a les 17 hores, de manera que no hi ha de moment cap ocupació.

A un centenar de metres, a la mateixa Ronda Rafael Estrany, es troba el nou institut Les Cinc Sénies, que va obrir les portes el passat 12 de setembre per primera vegada. Al seu interior, en una de les noves classes, unes trenta persones es troben reunides quan reben la visita d'EL PERIÓDICO.  Estan a l'espera que arribi més gent per poder decidir en assemblea quines activitats es portaran a terme durant el cap de setmana.

“Hem comunicat a la direcció del centre que faríem activitats durant el cap de setmana i ens han deixat aquí sota la nostra responsabilitat, però no tenim les claus”, explica Albert Lluch, pare del centre, que acull de moment una línia de primer d'ESO.

No tots els que són aquí són pares; també hi ha persones que han de venir-hi a votar com Ignasi Chiva i que volen assegurar el seu dret amb la presència física. També diversos joves que no tenen res a veure amb el centre i són de la JERC, d'organitzacions com el Sindicat d’Estudiants del Països Catalans i de l'Assemblea de Joves per la Unitat Popular.

És el moment en què apareixen informacions en el sentit que els Mossos han de desallotjar a tothom abans de les sis del matí del diumenge. “¿Què farem si venen a desallotjar-nos? Doncs dependrà de si venen dos Mossos o si en venen quaranta… ja veurem”, explica Eliseu Sesa, un veí del barri que s'ha sumat a la concentració.

18.20. A l'Institut Thos i Codina, un altre dels teòrics centres de votació del diumenge, les classes avui divendres no s'acaben fins a les 19.30, de manera que quan arribem l'activitat és totalment normal. Uns cartells penjats a les parets, això sí, apunten: “Cap de setmana esportiu i trobadada ‘gegantera’. Del divendres 29 de setembre a les 19h fins al diumenge dia 1 al matí”. Cap menció al referèndum, però ni falta que fa. A les 19 hores comença l'ocupació.

En aquest cas són els propis professors del centre els que han decidit obrir les portes el diumenge en una assemblea celebrada dijous; l'AMPA no ha pres cap decisió al respecte. A més les persones ocupants estan tranquil·les perquè la ‘consellera’ ha assumit la responsabilitat dels espais, de manera que no pot caure sobre ells –a priori- cap responsabilitat penal.

“Els Mossos van venir el dimarts a portar la notificació segons la qual diumenge no es podia portar obrir el col·legi. Tenim clar que en un moment o un altre vindran a desallotjar-nos, de forma que demanarem a la gent que vingui especialment a partir de la tarda del dissabte”, expliquen fonts de l'institut.

18.45. Al barri de Cerdanyola, un dels principals punts de votació –ja ho va ser durant el 9-N- és l'institut Puig i Cadafalch, nom il·lustre a la ciutat. La seva directora, Rosa Maria Betran, explica que hi ha classes programades fins a les 21 hores i que no té coneixement que ningú hagi de venir a fer cap ocupació. “Si ve algú, en funció de qui sigui i que proposi, ja veurem què fem”, explica.

Just al cap de pocs moments, apareixen a l'entrada un grup de cinc noies –tres de les quals pertanyen a les JERC, les joventuts d'Esquerra- disposades amb motxilles i estoretes de dormir. “Sí, venim a ocupar l'espai i a dormir aquí”, admeten, encara que la versió oficial és que a les 19 hores hi ha un passi del documental ‘Frontera’ i “ja se sap que a vegades aquestes coses s'allarguen”, comenta amb un somriure murri un professor del centre que prefereix mantenir l'anonimat.

19.15. Baixem de la part alta del barri de Cerdanyola i ens situem als carrers circumdants de l'avinguda Gatassa, veritable eix del “barri gran” de la capital del Maresme. Allà, al carrer Nàpols, la Generalitat ha situat un segon centre de votació, en una oficina d'Afers Socials del Departament de Benestar i Família que s'estrenaria com a centre de votació.

Al seu interior, des de la una del migdia, hi ha una deu persones assegudes a les cadires que habitualment usen els que venen a fer gestions en aquestes dependències que, a les tardes –això explica que estiguin tan buides- només acull cites prèviament programades, fins a les 20.30 hores. Són pocs i de fet, a través de Twitter i Whatsapp, estan fent una crida a què més persones s'incorporin a l'ocupació.

Els seus responsables refusen que es prenguin fotos de l'interior i a la porta els concentrats ens expliquen què els ha portat aquí: “Hem vingut a ocupar l'espai perquè la gent pugui votar el diumenge”. Ho explica Toni López de Haro, veí del barri, que ha escollit venir a protegir aquest punt de votació perquè és el que li quedava més a prop de casa.

D'entre els concentrats, persones a títol individual, veïns de Cerdanyola i integrants de les JERC, CUP Mataró, VoleMataró i el Comitè de Defensa del Referèndum.  Quan els treballadors de la Generalitat se n'hagin d'anar, aquests probablement avisaran als seus superiors que no poden tancar les instal·lacions i… “ja veurem què passa. ¿Si venen els Mossos? Doncs interlocutarem amb ells però… la nostra intenció és no anar-nos-en”.

Notícies relacionades

“Vingui, què voleu per sopar?”, els pregunta als ocupants un veí que també s'ha sumat a les concentracions. Això va per llarg…

Més notícies de Mataró