MOVIMENT INESPERAT

CiU Mataró posa espais municipals a disposició de la Generalitat saltant-se la decisió de l'alcalde

Joaquim Fernàndez busca posicionar-se de cara l'assemblea del PDEcat, que decidirà sobre la continuïtat del pacte de govern

El PSC considera que és una sobreactuació de Joaquim Fernàndez que només s'entén en el marc de la guerra que viu l'antiga Convergència

Joaquim Fernàndez, cap del grup municipal de CiU a Mataró i primer tinent d’alcalde del govern local, en una imatge de la campanya electoral de 2015.

Joaquim Fernàndez, cap del grup municipal de CiU a Mataró i primer tinent d’alcalde del govern local, en una imatge de la campanya electoral de 2015.

3
Es llegeix en minuts
Joan Salicrú

Nou, inesperat i contundent moviment del cap del grup municipal de CiU a l'Ajuntament de Mataró: després de la decisió del PDEcat de demanar als regidors de CiU Mataró que deixin els seus llocs al governCiU Mataró arran de la negativa de l'alcalde David Bote a cedir espais per a la celebració del referèndum independentista, aquest dilluns el primer tinent d'alcalde de CiU, Joaquim Fernàndez, va contraatacar posant a disposició del govern de la Generalitat una sèrie d'espais municipals perquè puguin ajudar en el “bon desenvolupament del referèndum”.

En concret, el cap del grup municipal de CiU ha fet arribar una carta al Delegat Territorial a les comarques de Barcelona del govern de la Generalitat, Miquel Àngel Escobar, oferint locals genèricament, ja que a la missiva no l'acompanya cap llista específica.

En la mateixa comunicació, Joaquim Fernàndez admet que aquests espais no podran ser utilitzats per a la votació, ja que la Generalitat ja ha donat a conèixer els espais de la ciutat on tindria lloc davant –precisament- la no cessió dels espais tradicionals per part d'Ajuntament.

Sigui com sigui, a quins espais es refereix el cap del grup municipal de CiU? La carta no ho diu però tothom dona per descomptat que es refereix als locals que controlen els regidors del grup, o sigui, els de les regidories de Cultura, Urbanisme, Promoció Econòmica, Benestar Social i Esports.

D'aquesta manera, també podrien oferir els centres cívics, que depenen de l'àrea de Participació Ciutadana –el responsable de la qual és el mateix Fernàndez- així com les seus de PUMSA i el Tecnocampus, tot i que la presidència d'aquest organisme recau en l'alcalde.

Contradiu la decisió presa per l'alcalde socialista

A la carta, Fernàndez admet que originàriament aquesta era una competència únicament de l'alcalde de la ciutat, però que “veient els actes en contra de les llibertats bàsiques de les persones, tinc la necessitat i l'obligació de posar-me a la vostra disposició i a la del nostre país i oferir-vos espais que, encara que no siguin utilitzats com a col·legis electorals, puguin ser útils per al bon desenvolupament del referèndum”.      

Fernàndez emmarca la decisió en el compliment del compromís expressat en l'acte institucional de la Diada a Mataró en el qual va assegurar que els regidors amb responsabilitats en el govern farien tot el possible perquè la ciutadania de Mataró pogués expressar el seu vot.      

Campanya de cara l'assemblea local

En clau interna de partit, la dràstica decisió de Fernàndez –suposa saltar-se el principi d'autoritat de l'alcalde i podria suposar el seu cessament i el dels seus regidors- s'interpreta com un intent de contrarestar la pressió del partit, que l'acusava de no fer res després que David Bote anunciés que l'Ajuntament no col·laboraria amb l'organització del referèndum. 

I, per sobre de tot, una manera de buscar suport entre la militància local que, tal com volia el president local Alfons Canela i ha confirmat la direcció nacional, serà qui tingui l'última paraula sobre la sortida dels antics convergents del govern de Mataró en una assemblea que tindrà lloc just després de l'1-O. 

La direcció local, àvida de resoldre l'assumpte com més aviat millor, havia posat data per a la seva celebració, el 5 d'octubre, però la direcció nacional ha assegurat que només es pot convocar amb el seu beneplàcit i que per tant tindrà lloc “quan tots convinguem que és el moment oportú”, segons va assegurar Xavier Badia, cap del PDEcat a les comarques de Barcelona.  

De fet, Xavier Badia va sortir al pas el mateix dissabte en relació amb l'exigència d'Alfons Canela que els regidors de CiU deixessin el govern de Mataró aclarint que, de moment, la direcció nacional del partit "no avala" aquest posicionament i emplaça qualsevol decisió a després del referèndum.   

El PSC, “molt molest” amb la decisió, però no prendrà represàlies

L'anunci del grup municipal de CiU ha estat molt mal rebut pel grup municipal socialista, que ha intentat en els últims dies buscar fórmules com la suspensió d'algunes comissions informatives per acontentar el soci de govern. Fonts socialistes consideren que la decisió és simplement “una sobreactuació de Joaquim Fernàndez, que només s'entén en el marc de la guerra interna que viu l'antiga Convergència en l'àmbit local”. 

En un comunicat enviat als mitjans, el primer secretari, Juan Carlos Jerez, parla de "gest testimonial" sense cap efecte pràctic. "No comprenem que el primer tinent d'alcalde vulgui fer aquest oferiment, exposant innecessàriament els treballadors públics amb qui suposadament hauria de comptar per tirar endavant el seu propòsit".  

Notícies relacionades

De totes maneres, la tensió que reina l'ambient ha fet que els socialistes no estiguin en la tessitura de dur a terme cap represàlia en contra del soci de govern.   

Més notícies de Mataró