ARRAN DELS ATEMPTATS

El PP de Mataró proposa que s'exigeixi als imams el certificat d'antecedents penals

Assimilen el cas dels líders de les mesquites als monitors que han de complir aquesta obligació

La comunitat islàmica de la ciutat està d'acord amb la proposta, tot i que manifesta la seva "connotació política"

Abdesamad El Bakali, president de l’associació cultural Al Ouahda de Rocafonda, a Mataró. 

Abdesamad El Bakali, president de l’associació cultural Al Ouahda de Rocafonda, a Mataró.  / JOAN SALICRÚ

3
Es llegeix en minuts
Manuel Arenas

El Partit Popular (PP) de Mataró proposarà a l'Ajuntament que s'exigeixi als imams d'aquesta ciutat el certificat d'antecedents penals per exercir les seves funcions. La petició s'efectuarà com a prec al Ple municipal del dijous vinent, sota l'epígraf "mesures de prevenció de radicalització a la nostra ciutat", i sorgeix com a reacció als atemptats terroristes de Barcelona i Cambrils.

Els populars assimilen el supòsit dels líders de les mesquites a "persones que treballen amb menors", com "professors o monitors", que han d'entregar un certificat d'antecedents penals sobre delictes sexuals.

"No es tracta de criminalitzar el col·lectiu", explica el portaveu popular José Manuel López, qui sosté que "de la mateixa manera que no criminalitzem els monitors de casals per demanar-los el certificat, tampoc pretenem criminalitzar o estigmatitzar els imams". La proposta se circumscriu als líders musulmans, i no als d'altres religions, "tot i que nosaltres no tenim cap problema que també se'ls demani", apunta López.

Per la seva banda, el president de la comunitat islàmica de Mataró, Abdesamad El Bakali, assegura que la proposta li sembla "fantàstica" en pro de la transparència, si bé diu que té una "connotació política": "El PP té el poder a Espanya i nosaltres fa temps que demanem aquest tipus de garanties. Per què no l'han posat en marxa fins ara?", es pregunta El Bakali, que subratlla la rellevància de la mesura sempre que l'adoptin els líders de totes les religions de l'Estat.

L'imam de Ripoll, l'origen

Els populars de Mataró expliquen que l'origen de la proposta és el cas de l'imam de Ripoll, Abdelbaki es Satty"S'ha sabut que a la mesquita de Diegem (Bèlgica) a l'imam de Ripoll li van demanar els antecedents penals i aquest va posar excuses per no entregar-lo, motiu pel qual van decidir no contractar-lo i avisar la Policia, moment en què va desaparèixer", explica la formació mataronina.

Com a exemple, el portaveu José Manuel López cita la mesquita de Rocafonda a Mataró: "Durant la setmana és una mesquita, però els dissabtes al matí els nens hi van a estudiar i aprendre llengua i -fins on sé jo- a l'imam que hi ensenya no se li ha demanat cap tipus de certificat".

Des de la comunitat islàmica de Mataró comenten que ells anirien fins i tot més lluny: "A més del certificat de penals, amb especial menció als delictes sexuals, nosaltres demanem que els nostres imams puguin tenir una mínima formació aquí. Si poguessin formar-se a la seva ciutat, amb el seu idioma i el seu ambient, en lloc d'haver de desplaçar-se a Marroc, tot seria més fàcil".

Augmentar les mesures de prevenció

Per justificar el prec, el PP fa referència a l'"obscurantisme i sectarisme" amb què actuen els grups, "que es van autoradicalitzant d'una manera absolutament endogàmica i de detecció molt difícil". 

Aquest fet "ha de tenir com a conseqüència que augmentem les nostres mesures de prevenció i fins i tot d'autoprotecció", considera el text que esgrimiran en seu plenària, el qual al·ludeix a la responsabilitat ciutadana a l'hora d'"introduir canvis i millores" en protocols "que fins ara havien donat per bons i que desgraciadament la realitat [els atemptats de Barcelona i Cambrils] han demostrat que són poc eficaços".

Concretament, el PP proposarà que el Servei de Nova Ciutadania i Convivència de l'Ajuntament de Mataró demani "el currículum de les persones que imparteixen qualsevol tipus d'ensenyament o lideratge a les mesquites de la ciutat". 

Notícies relacionades

Aquest currículum, segons els populars, haurà d'incloure un certificat de penals estàndard "com el que es demana en totes aquelles professions i situacions en què es requereix als ciutadans facilitar aquesta documentació", o "de manera semblant al que es fa amb totes aquelles persones que desenvolupen algun tipus d'activitat relacionada amb menors per tal de tenir un coneixement ampli de les persones que exerceixin aquest lideratge".

Més notícies de Mataró