DAVANT L'1-O

Els partits sobiranistes de Mataró intentaran aprovar una moció proreferèndum en el proper ple

VoleMataró tindrà la clau perquè el text tiri endavant, i estrenyerà la posició política de l'alcalde Bote

1
Es llegeix en minuts
Joan Salicrú

La temperatura política a Mataró no para de créixer. Mentre la tensió entre els dos socis de govern no para de créixer arran de la convocatòria del referèndum de l'1 d'octubre i podria portar a la sortida de l'executiu dels regidors de CiU. El ple ordinari de la setmana que ve a la capital del Maresme viurà un altre capítol sobre el mateix tema.

Els grups municipals de CiU, CUP i Esquerra han presentat una proposta de resolució perquè l'Ajuntament col·labori amb el govern de la Generalitat en l'organització del referèndum, que és precisament el que l'alcalde David Bote (PSC) es nega a fer perquè entén que estarà fora de la legalitat.

“Els grups municipals de CiU, ERC-MES i la CUP proposen al Ple municipal que l'Ajuntament col·labori amb la Generalitat i la Sindicatura Electoral, fent totes les accions necessàries per assegurar l'organització del referèndum de l'1 d'octubre amb normalitat democràtica, de manera que tots els mataronins puguin exercir lliurement el seu dret a vot”, es pot llegir en la moció.

La moció actual intenta recollir una altra proposta que va ser aprovada al ple del mes d'abril per la qual l'Ajuntament se sumava al Pacte Local pel Referèndum. Els grups que proposen el nou text entenen, d'alguna manera, que el d'ara prové de l'anterior i que no hi hauria d'haver gaires problemes a donar-li el vistiplau.

La clau la té VoleMataró

En aquella ocasió el text va tirar endavant amb els vots d'ICV-EUiA i VoleMataró, però aquesta vegada els primers probablement s'abstindran, segons ha confirmat Esteban Martínez, i falta per veure quina posició prenen els de Montse Morón.

Es dona per fet que el PSC, el PP, Ciutadans i Plataforma per Catalunya hi votaran en contra. Això suma 12 vots, contra els 11 dels grups que ja han anunciat el vot a favor; de manera que la clau la té el grup de VoleMataró, que hauria de votar a favor perquè la moció s'aprovés.

Notícies relacionades

Si les coses fossin així, això suposaria un fort reconeixement a les formacions sobiranistes, perquè tot i que l'alcalde no té l'obligació legal de complir les proposicions que es voten al ple, òbviament els arguments dels qui defensen el referèndum quedaran clarament afavorits. I específicament els socis de govern dels socialistes, els exconvergents, tindrien un motiu més per escenificar la seva sortida del govern.    

Més notícies de Mataró