CAS CAN FÀBREGAS

Els pagesos rebutgen que l'Ajuntament de Mataró els "carregui el mort" de la sentència del TSJC sobre Can Fàbregas

L'Assemblea Pagesa del Maresme assegura que qui ha fet les coses malament és l'Ajuntament i ara ho ha de pagar

Denuncien, així mateix, que a El Corte Inglés el pronunciament de la justícia li va com l'anell al dit i que ha incomplert els seus compromisos

Al centre de la imatge el pagès Pep Riera, promotor de l’Assemblea Pagesa del Maresme, durant la roda de premsa que el col·lectiu va oferir el 25 de juliol al Cafè de Mar de Mataró. 

Al centre de la imatge el pagès Pep Riera, promotor de l’Assemblea Pagesa del Maresme, durant la roda de premsa que el col·lectiu va oferir el 25 de juliol al Cafè de Mar de Mataró.  / J.S.

4
Es llegeix en minuts
Joan Salicrú

L'Assemblea Pagesa del Maresme, l'entitat que ha guanyat el pols a l'Ajuntament de Mataró respecte al litigi de Can Fàbregas, va posar fre dimarts a qui la titllen de ser una "entitat fantasma" per reivindicar-se i lamentar que se'ls vulgui "carregar el mort" de la situació que viu ara la ciutat arran de l'última sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya

Aquesta sentència, que es va conèixer el 13 de juliol, anul·la tots els plantejaments urbanístics relacionats amb el solar de l'antiga farinera i suggereix que l'edifici de Can Fàbregas no s'hauria d'haver mogut d'allà, tot i que tampoc exigeix a l'Ajuntament la seva restitució. A la mateixa conclusió arriba la segona querella presentada per l'Assemblea al TSJC, que es va fer pública en la roda de premsa convocada al Cafè de Mar de Mataró i també els dona la raó.

Abans que res, els pagesos van voler deixar clar que, encara que ells siguin els bocs expiatoris, qui ha causat la situació és l'Ajuntament i els seus múltiples errors en el procés de Can Fàbregas. 

"Que ningú s'enganyi; la culpa que El Corte Inglés no vingui no és nostra, sinó de qui ha fet les coses malament: l'Ajuntament", va afirmar amb contundència Pep Riera, exlíder d'Unió de Pagesos en l'àmbit català i un dels promotors de l'Assemblea Pagesa del Maresme, que agrupa agricultors de la zona de les Cinc Sénies de Mataró.

En la roda de premsa en la qual l'alcalde David Bote i la regidora d'Urbanisme Núria Calpe van valorar la decisió del TSJC que EL PERIÓDICO havia avançat el mateix matí, els dos van carregar contra aquest col·lectiu assegurant que "si ara som aquí, és per aquell contenciós", en referència a la demanda presentada per l'Assemblea Pagesa.

Incompliment de les demandes de l'Assemblea

Però segons els pagesos, l'Ajuntament no ha complert els seus compromisos respecte a les demandes del col·lectiu i això és el que explica que no retiressin les demandes, com pretenia l'Ajuntament. "Es van comprometre a canviar el traçat de la línia orbital, a recuperar la normativa del sòl de 1996 per defensar els espais agrícoles i a retirar les peces [la Can Fàbregas desmuntada] d'on són; no s'ha fet res de tot això", van lamentar els pagesos.

També afirmen que la situació va com l'anell al dit a El Corte Inglés, perquè li proporciona un clau a què aferrar-se per justificar la seva no arribada a la ciutat. És més, els pagesos recorden que segons el contracte firmat el gener de 2012 entre l'Ajuntament i el centre comercial, aquest hauria d'haver començat les obres en un període de dos mesos després de l'acord i que en tenia 30 per acabar la construcció, calendari que no va complir, com és obvi.

Aquest extrem, segons ha pogut confirmar l'edició local de Mataró d'EL PERIÓDICO, és cert. Segons consta en el pacte firmat per Josep Miquel Abad i el llavors alcalde Joan Mora, El Corte Inglés va estampar la seva firma en un document que establia que les obres havien de començar dos mesos després de rebre la llicència d'obres i acabar l'execució del projecte en un màxim de 30, i obrir les instal·lacions seixanta dies després. Aquesta calendarització tan estricta és la que el 2012 va permetre al govern municipal apuntar que el 2014 l'anhelat centre comercial podria ser una realitat.    

L'Assemblea Pagesa del Maresme  L'Assemblea Pagesa del Maresme recorda que El Corte Inglés no ha complert els compromisos establerts en l'acord del 2012

"És El Corte Inglés qui ha incomplert el contracte que va firmar amb l'Ajuntament. Per què el govern municipal no els demana explicacions, en lloc de donar-nos la culpa a nosaltres?", va comentar Josep Alsina, advocat de l'Assemblea Pagesa. 

L'Assemblea espera els passos de l'Ajuntament

Què passarà ara? En aquesta partida d'escacs que entaulen l'Ajuntament i l'Assemblea Pagesa del Maresme, els darrers expliquen ara que volen veure primer què farà el consistori, que ja va anunciar que presentaria un recurs de cassació davant el Tribunal Suprem.

En tot cas, l'advocat Josep Alzina va confirmar que de moment l'Assemblea descarta demanar l'execució ferma de la sentència, verdadera espasa de Dàmocles que jau sobre el cap del govern municipal.

Si un tribunal confirmés la sentència i demanés restituir Can Fàbregas en la seva ubicació original, l'Ajuntament hauria de tornar a muntar-la on sera fins a finals del 2009, quan va ser desallotjada perquè no encaixava amb el projecte constructiu del centre comercial. Aquella operació va costar 1,8 milions d'euros, i, ara, remuntar-la al carrer Biada costaria 1,6 milions més, com a mínim.

Notícies relacionades

Cal esperar a veure si la Plataforma Salvem Can Fàbregas i la CUP -que ha emès un comunicat anunciant que se sent lliure dels compromisos adquirits el 2013 i es desvincula del pacte entre tots els grups- utilitzen aquesta prerrogativa i enfonsen definitivament l'operació d'arribada d'El Corte Inglés.

Més notícies de Mataró