L'escola rural Casa Nostra de Mataró no podrà reobrir al setembre

La comissió d'Urbanisme de Territori i el Departament d'Ensenyament deneguen les sol·licituds de legalització al centre ubicat a les Cinc Sénies

imatge finca cangual 2010

imatge finca cangual 2010
imatge finca cangual 2017
foto 1

/

3
Es llegeix en minuts

No és no. Ja ho havia advertit en públic i en privat -hi ha diversos decrets de tancament emesos-, però aquest dimarts oficialment l'Ajuntament de Mataró ho ha comunicat als pares dels alumnes de l'escola rural anglesa Casa Nostra, situada a la finca de Can Gual de la zona agrícola de les Cinc Sénies: segons un informe d'Urbanisme de la Generalitat (àrea adscrita a Territori), l'Ajuntament no podrà donar el vistiplau al projecte de legalització ni de les activitats extraescolars ni al canvi d'ús de la masia perquè es converteixi en l'espai educatiu reglat.

Aquesta última fórmula, la de situar l'espai educatiu dins de la masia i no en el conjunt de la finca, en un determinat moment va semblar que podia ser la manera de solucionar el conflicte que des de fa mesos enfronta l'Ajuntament amb els promotors de Casa Nostra, que no compta amb cap permís per dur a terme la seva activitat.  

Per tant, les 40 famílies que havien inscrit els seus fills en aquesta escola que seguia el sistema educatiu anglès hauran de buscar-se ara, durant tan sols el mes d'agost, un altre centre educatiu on portar-los a partir del setembre.

La Comissió d'Urbanisme pren partit 

L'Ajuntament va rebre aquest informe el divendres de la setmana passada, l'endemà que es reunís la comissió d'Urbanisme de la Generalitat que va tractar la qüestió. És, de fet, un document emès a partir d'una pregunta formulada pel consistori de Mataró.

L'informe no permet ni legalitzar les activitats extraescolars que s'hi feien des de fa més d'un any ni tampoc el canvi d'ús de la masia, que es pretenia que passés a ser l'escola en si. És més: imposa una important sèrie de modificacions necessàries perquè la Comissió d'Urbanisme pogués estudiar el cas de nou; de manera que en realitat la legalització de l'espai sembla ara mateix molt difícil.

En tot cas, fonts municipals matisen que no és que el projecte, conceptualment parlant, no sigui legalitzable, però sí que ho és en els termes amb què s'ha presentat a l'Ajuntament, és a dir, incloent-hi les construccions edificades en diferents parts de la finca.

En aquest sentit, recorden que l'informe d'Urbanisme assegura que s'ha de recuperar la naturalesa agrícola de la finca, ara poblada per diversos elements constructius no previstos en la fitxa del catàleg de Masies: “Caldria recuperar a la finca el caràcter de sòl agrícola que li hauria de ser propi, evitant el tractament de l'espai exterior amb jardineria, que seria més propi de parcs o de jardins urbans”.

L'Ajuntament, de fet, ja va avisar en repetides ocasions que aquestes construccions eren il·legals i il·legalitzables –ja que no estan d'acord amb el catàleg-, per la qual cosa qualsevol projecte que els inclogui seria denegat.

Ensenyament també denega la sol·licitud

Però el d'Urbanisme –àrea inclosa en el Departament de Territori- no és l'únic document que informa desfavorablement de la proposta de legalització. El Departament d’Ensenyament, a través de Serveis Territorials del Maresme i el Vallès Oriental, va emetre una resolució per la qual comunicava a l'alcalde de Mataró, David Bote, que es denegava la sol·licitud de legalització del centre “per incompliment de la normativa urbanística”.

En l'informe es detallen totes les actuacions dutes a terme per l'Ajuntament de Mataró i recorda que un informe de la Secció d’Informació Urbanística del consistori emès l'abril del 2017 ja concloïa que l'activitat proposada és “inviable perquè no és possible adaptar les edificacions incloses en el catàleg de masies al programa funcional requerit per al desenvolupament de l'activitat d'acord amb els condicionants assenyalats anteriorment”.  

D'aquesta forma, el Departament d'Ensenyament s'alinea definitivament amb el consistori de la capital del Maresme en aquesta qüestió després d'uns moviments inicials segons els quals semblava que el departament de la Generalitat deixava l'assumpte exclusivament en mans del govern local. Un comportament que també es va poder apreciar en els responsables de l'àrea d'Urbanisme.

Mesures per a impedir-ne la reobertura

Les coses podrien empitjorar si els promotors de l'espai no s'atenen a les circumstàncies a partir del què se'ls ha comunicat avui. De fet, s'ha de tenir en compte que el 22 de juny, la policia local va intentar precintar l'espai però els pares de l'escola ho van impedir físicament. L'Ajuntament va anunciar llavors que demanaria una ordre judicial per poder actuar, però segons han confirmat fonts municipals se'ls ha denegat perquè l'ordre de precinte està recorreguda per part dels promotors.

Notícies relacionades

Ara les autoritats municipals es plantegen derivar la qüestió als Mossos d’Esquadra per estar segurs que al setembre no es reprèn l'activitat educativa en el centre que durant tot el curs escolar anterior va funcionar de forma alegal i va acollir infants en edat d'escolarització obligatòria.  

Més notícies de Mataró