Mataró multarà amb fins a 750 euros els propietaris que no reguin els orins dels seus animals

L'aprovació inicial de la nova ordenança municipal endureix la normativa imposant l'obligació de sortir amb una ampolla d'aigua per diluir tant deposicions com miccions

Una altra de les novetats és la regulació de les colònies de gats ferals que viuen a la ciutat

zentauroepp39267151 mataro 12 07 2017 mataro sancionara a los usuarios  que no l170712123934

zentauroepp39267151 mataro 12 07 2017 mataro sancionara a los usuarios que no l170712123934 / ALBERT BERTRAN

4
Es llegeix en minuts
MANUEL ARENAS / JOAN SALICRÚ / MATARÓ

Els propietaris d’animals domèstics de Mataró hauran de sortir a passejar les seves mascotes amb una ampolla d’aigua a la bossa. La capital del Maresme vol anar una mica més enllà pel que fa a les mesures de neteja que s’exigeixen als propietaris d’animals de companyia. Si fins ara l’únic que estava penat era el fet que un gos defequés al carrer, a partir d’ara també es perseguirà qui no netegi amb aigua els orins de les seves mascotes. Una mesura que ja es va adoptar a Granollers l’any passat. Si no es fa, es pot rebre una multa de fins a 750 euros.

L’«exigent petició» del govern municipal de Mataró està en boca de tothom a la ciutat. És tema de conversa en moltes terrasses. De fet, es detecta una certa alarma entre la gent, encara que en realitat l’única cosa que s’ha fet fins ara és l’aprovació inicial, en el ple municipal del mes de juny, de la nova ordenança sobre tinença d’animals. Amb tota seguretat, van afirmar fonts municipals, no serà fins a l’octubre que la nova norma serà aprovada de forma definitiva, després del preceptiu període d’al·legacions.

TAULA DE TREBALL

Aquesta mesura, òbviament, no és l’única de la nova normativa, treballada durant mesos en una taula específica que el govern municipal va posar en marxa l’octubre del 2016, tot i que s’emporta el 90% dels comentaris. En la majoria de casos es va percebre una certa sorpresa davant la petició.

Un pH àcid que corroeix el metall

«A mi, la mesura no em sembla malament del tot, però si ens hi obliguen, llavors exigeixo que també es controli la gent que fa les seves necessitats al carrer», reclamava la Núria, que juntament amb dues amigues comentava la qüestió en un banc de la plaça de les Tereses just quan se li va preguntar sobre això, mentre el seu gos presenciava l’escena.

En el mateix sentit es va manifestar Adrián Pagés, mentre passejava la seva mascota: «En aquesta ciutat, on es paguen impostos per tenir un animal a casa, s’està discriminant la gent que tenim gossos i en canvi no hi ha cap acció contra els nens o gent adulta que fan les seves necessitats en un arbre, al mig del carrer», va afirmar.

Per la seva part, la presidenta de la Societat Protectora d’Animals de Mataró, Sílvia Serra, va valorar positivament que l’ajuntament intervingués en l’assumpte: «Per a nosaltres és un fet positiu, no és tan habitual». A partir d’això, hi havia punts que veien bé i altres que no: «Estem d’acord, per exemple, que es reguli al màxim la tinença responsable i tot el que sigui un fre a l’abandonament, que els que actuïn de forma irresponsable siguin sancionats i que es portin a terme mesures de protecció».

MESURA CONTUNDENT

Respecte a la mesura estrella, Serra va admetre que el govern municipal havia pres una decisió contundent. «El tema de l’aigua és molt controvertit, gairebé em sembla una 'frikada'. Ho veig complicat; si volen que la gent ho faci... S’hauria de regalar un model d’ampolla per fer-lo servir... Alguna cosa que incentivi la gent a complir-ho», proposa.

A Helena Escoda, voluntària de l’SPAM i de l’associació El Somni dels Gats d’Argentona, li va semblar molt bé la idea, però va recalcar que el problema de fons era «la falta d’educació de la gent i també la falta de 'pipicans' a la ciutat i àrees per als gossos». N’hi ha alguns, «però caldria millorar-ho». En referència a les queixes, afirma entendre-les, però recorda que hi ha gent que «ni tan sols recull les defecacions». «És gent que no estima els seus animals; els que sí que els estimen, ho fan».

SORPRESA ENTRE ELS VEÏNS

En el món veïnal, la mesura també va causar sorpresa. «Al nostre barri no hi ha gaire gent amb gossos, però si volen que la gent sigui més neta, caldria ajudar-la amb l’habilitació d’una zona de 'pipicà', va afirmar Marc Jiménez Marzo, vicepresident de l’Associació de Veïns. De fet, Marzo va explicar que els veïns amb gossos estan utilitzant l’espai que ha d’albergar pròximament el nou Institut Les Cinc Sénies com a lavabo per a gossos, cosa que demostra la necessitat d’un espai així en aquesta zona de la ciutat.

El regidor de Salut, Joan Vinzo, va destacar la necessitat d’un canvi cultural en relació amb la tinença d’animals: «Ja hi ha molta gent que, de forma espontània, en els últims temps, s’emporta una ampolleta d’aigua; estic segur que d’aquí poc temps tothom ho veurà com una cosa normal i serem un referent en relació amb això».

Notícies relacionades

Vinzo va negar un afany recaptatori darrere de la mesura, i va recordar que, de fet, aquesta proposta la va fer arribar un ciutadà a l’Ajuntament després de veure una experiència semblant a Àustria. També va assenyalar que en una enquesta recent les problemàtiques associades a gossos eren un dels principals motius de preocupació de la ciutadania de Mataró. 

Més notícies de Mataróen l'edició local d'EL PERIÓDICO DE CATALUNYA