L'activista israelià propalestí Meir Margalit protagonitza la 20a Nit de la Solidaritat de Mataró

És cofundador i coordinador del Comitè Israelià contra les Demolicions de Casas Palestines (ICAHD) i del Centre d'Iniciatives per la Pau

L’historiador israelià Meir Margalit, fundador i coordinador del Comitè Israelià contra les Demolicions. 

L’historiador israelià Meir Margalit, fundador i coordinador del Comitè Israelià contra les Demolicions. 

2
Es llegeix en minuts
J. S. / MATARÓ

Meir Margalit, un activista israelià pels Drets Humans que lluita pels drets dels palestins, protagonitzarà el 16 de juny al Casal l’Aliança de Mataró la vintena edició de la Nit de la Solidaritat, promoguda per l'Ajuntament de la ciutat.

El director acadèmic de l'Institut Universitari Or pronunciarà una conferència titulada ‘Els Drets Humans en l'era postmoderna: la pau a Israel-Palestina’.

A més de la conferència de Meir Margalit, es projectarà el documental ‘Dones construint la pau a Israel-Palestina’ i es podrà col·laborar en la campanya de la Creu Roja ‘Aliments per a la Solidaritat’ aportant oli, tomàquet fregit i cacau en pols.

Així ho va anunciar la regidora de Benestar Social i Convivència, Isabel Martínez, en la roda de premsa on es va presentar la vintena edició de la Nit de la Solidaritat, una cita que anteriorment ha portat a Mataró personatges com el sociòleg Sami Nair, l'activista brasiler Frei Betto o Jovan Divjak, el general serbi que va defensar Sarajevo amb musulmans i croats en el marc d'una aposta intercultural. Sempre amb voluntat de reflexionar sobre les causes profundes dels conflictes que concerneixen el món i fer-ho des d'una òptica humanista.

A banda de la conferència de Meir Margalit, al voltant del 16 de juny s'han programat a la ciutat un total de 13 activitats enfocades a divulgar i conscienciar sobre la solidaritat i altres valors vinculats com la justícia, la cooperació, la pau, el compromís i la convivència.

La Nit de la Solidaritat forma part del Juny Associatiu 2017, un conjunt d'activitats programades amb l'objectiu de fer valer la tasca de les associacions i els col·lectius que treballen desinteressadament en la millora de la societat.

MEIR MARGALIT, UN ISRAELIÀ JUEU QUE ENTÉN ELS PALESTINS

Meir Margalit va néixer a Buenos Aires el 1952 en una família marcada per la percussió jueva a l'Europa Oriental: el seu pare va sobreviure a l'holocaust i la seva mare va emigrar abans que comencés la Segona Guerra Mundial.

Als 19 anys va emigrar a Israel, on va formar part de l'exèrcit i va participar en la construcció de l'assentament de Netzarim, a Gaza. Va ser ferit a la guerra del Yom Kippur el 1973, l'enfrontament bèl·lic que Israel va perdre per primera vegada davant del bloc àrab.

Durant la seva recuperació va reflexionar sobre el seu passat polític i els seus valors ètics, i la seva vida va fer un gir substancial. Va començar a estudiar Història Contemporània a la Universitat de Jerusalem i va escriure la seva tesi ‘Palestina sota el mandat britànic (1917-1948)’.

Des d'aleshores ha sigut professor universitari, i com a acadèmic ha centrat el seu estudi en la situació jurídica i l'evolució urbanística de Jerusalem, especialment de la zona de Jerusalem Est, ocupada per Israel.

Actualment, Meir Margalit és col·laborador del projecte internacional ‘Ciutats en conflicte’ que coordina la Universitat de Cambridge, i forma part dels consells editorials de les revistes ‘Palestine-Israel Journal’ i de l'espanyola ‘Sense Permís’.

Notícies relacionades

Però la seva faceta més destacada ha sigut la d'activista social i polític. Defensor dels drets nacionals del poble palestí, ha sigut cofundador i coordinador del Comitè Israelià contra les Demolicions de Cases Palestines (ICAHD) i del Centre d'Iniciatives per la Pau, i ha participat personalment en diverses mobilitzacions per impedir la demolició de cases palestines. 

Més notícies de Mataró