Miquel Àngel Vadell: "L'Institut Cinc Sénies ha vingut per quedar-se; és una gran notícia per a la ciutat"

miquel angel vadell

miquel angel vadell

7
Es llegeix en minuts
JOAN SALICRÚ / MATARÓ

El 6 de març es va fer públic que, 35 anys després d'inaugurar-ne l'últim, Mataró tindrà un nou institut. S'anomenarà Les Cinc Sénies i estarà ubicat al barri de Rocafonda, just a l'altre costat de la Ronda Rafael Estrany, molt a prop de la zona agrícola de la capital del Maresme. Un anunci que arriba després que en l'últim any i mig s'hagi especulat amb la construcció d'un centre de FP al Districte Tecnocampus, la constitució de dos nous instituts-escola a Cerdanyola i Rocafonda i també sobre la possibilitat d'aquest setè institut que, no obstant, tothom donava per mort fins fa poc temps. Miquel Àngel Vadell és el regidor d'Educació de l'Ajuntament des de juny de 2015.

Vostè s'ha passat els darrers 18 mesos parlant de la necessitat de reconvertir diversos centres de dos barris de la ciutat com a Instituts-Escola, com els vint que hi ha a tot Catalunya. Al final li diuen que no, que el curs que ve ja ho veurem. I quan sembla resignat… apareix la bomba informativa: "doncs al final sí, l'institut previst". Què ha passat aquí?

 --La proposta del Departament ens conduïa a la massificació de dos instituts, el Laia l’Arquera i el Puig i Cadafalch. Davant aquesta massificació, nosaltres vam manifestar el nostre total desacord i els diem que en cap cas ho acceptarem. Imagino que a partir d'aquí veuen que no és una solució viable el que proposen, perquè no només parlem d'aquest curs sinó dels que vindran. Però certament un dels punts d'inflexió, després d'un any i mig negociant a la Taula Conjunta de Planificació on se'ns va dir "no" a l'institut-escola i no a l'edifici nou, és quan nosaltres enviem un comunicat a Serveis Territorials manifestant que no acceptaríem les reclamacions de les famílies com estem fent fins ara. Aquest posicionament que vam adoptar sembla que va fer canviar una mica la posició que mantenien fins ara.

Vostè es creu els compromisos del Departament? No tem quedar atrapat entre els compromisos de la Generalitat i els veïns de Mataró?

 --No. Em preocuparia que la decisió final hagués estat massificar instituts. Però quan em diuen que es crearà un institut nou a la ciutat jo, com a regidor però també com a pedagog, ho rebo com una gran notícia. És veritat que ens l'anuncien tard; tant de bo ens ho haguessin dit amb més temps per tenir més marge de maniobra però estem a temps de garantir un bon inici de curs d'aquests alumnes, el 12 de setembre. Ara estem focalitzant tots els nostres esforços en aquest treball més tècnic de posar a punt les instal·lacions. Que serà amb mòduls? Sí, ja ho sé, jo fa un any i mig que dic que “anem tard”. Molt tard. Quan es va fer la cessió del solar el 2010 havia d'haver-se insistit més en la construcció de l'institut; del 2003 al 2010 es van fer cinc noves escoles a la ciutat però cap institut. I no es va fer, encara que la necessitat estava detectada. A més, el Departament ha dit que aquest institut arriba per quedar-se, tant per a l'ESO com per a l'educació postobligatòria. Cal anar perfilant també el projecte futur d'aquest institut.

"Que el nou institut serà amb mòduls?  "Que el nou institut serà amb mòduls? Sí, ja ho sé, fa un any i mig que dic que 'anem tard'. Molt tard"

Però és l'actual responsable de centres educatius del Govern, qui es compromet. Un futur govern no podria deixar-lo tirat? Quina fiabilitat hi ha de construir l'edifici? No hi ha cap compromís de construcció de l'institut…

 --Acord formal firmat no n'hi ha, és clar; ens ho van comunicar el 3 de març. El director general de centres públics truca l'alcalde de Mataró, David Bote, i li diu: "Mataró tindrà nou institut". Però aquest institut està registrat, té el seu CIF, es diu “Les Cinc Sénies” i començarà el 12 de setembre.

Sí, però quan s'acabi el mandat de l'actual govern, la persona que reemplaçarà el senyor Baulenas podria dir: “On vaig dir blanc ara dic negre". No és una situació molt volàtil, des d'un punt de vist jurídic?

 --Una vegada començat el curs, el 12 de setembre, treballarem per firmar tots els acords que facin falta, però la urgència és tenir aquestes noves línies d'ESO sense massificar instituts. Primer volem que aquests alumnes tinguin les classes que necessiten de Secundària, que tres setmanes enrere no les teníem, i després garantirem la firma d'aquest acord per part del Departament. Recordeu que fa dues setmanes es va firmar a la comissió mixta un acord entre la Federació de Municipis i l'Associació de Municipis i la Conselleria pel qual aquests mòduls serien provisionals i com a màxim durarien quatre anys. Això sí està firmat.     

Aquesta és la situació més complicada que ha hagut d'afrontar vostè des que és regidor d'Educació de Mataró. I, d'alguna manera, es pot dir que redibuixa el mapa escolar de la ciutat, amb temes pendents com l'institut de FP Dual al Tecnocampus o els instituts-escola. Aquesta novetat altera el seu full de ruta?

 --No, no, continuem amb el full de ruta que teníem prevista. En el nostre document de planificació deia que com a mínim necessitàvem sis grups de l'ESO. Ara tindrem tres grups nous, però ens en seguiran faltant tres més. El senyor Baulenas, respecte la possibilitat de crear-los amb la posada en marxa dels instituts-escola ens va dir que tenia la previsió d'implementar-los de cara a l'altre curs, el 18-19, a la zona de Cerdanyola. O sigui que en tot cas ha canviat l'ordre. Nosaltres vèiem més viable fer l'institut-escola que no un institut nou, però ells creuen que cal més temps per consensuar-ho amb la comunitat educativa i han optat per la creació del nou institut. Però això no canvia el nostre full de ruta, de cap manera. 

"Que hàgim acceptat aquest nou institut  "Que hàgim acceptat aquest nou institut no significa que deixem de costat la posada en marxa d'instituts-escola"

L'anunci d'aquest nou institut ha generat un gran enrenou a la ciutat i diversos partits –la CUP, VoleMataró- així com l'associació de veïns de Rocafonda, sindicats com COS i organitzacions juvenils com Arran i Endavant. Només Iniciativa per Catalunya Verds i la ha generat un gran enrenou a la ciutatIniciativa per Catalunya VerdsPlataforma per l'Educació Pública de Mataró

Entenc que surten de la immediatesa de l'anunci, la sorpresa de la notícia. Ens ho comuniquen el 3 de març i es fa públic el dia 6. Però després de l'èxit que van tenir les dues presentacions del projecte –que serà molt innovador, treballant per projectes, en la línia de les comunitats d'aprenentatge-, crec que les famílies veuen bé la idea i el model que tindrà. I per tant, totes aquestes crítiques les respecto, evidentment, però sorprenen una mica perquè des de 2010 demanàvem aquest solar per construir allà aquest nou institut. Durant set anys cap grup s'ha oposat al projecte i ara surten dient que no. Al meu durant tota la setmana passada molts pares m'han fet arribar missatges felicitant-nos pel nou institut que per cert vull aclarir que no hem d'entendre que és “el de Rocafonda”, perquè serà un equipament de ciutat. És un institut innovador, on arriben quatre línies de busos, a quinze minuts de l'escola Montserrat Solà, a vuit minuts de Maria Mercè Marçal, a 3 minuts de Vista Alegre…  o sigui que està en una bona situació. No compartim aquesta idea que serà “segregador”… el contrari, el que farem és acompanyar famílies d'altres zones perquè vinguin a aquest nou institut.  Aquest nou centre dignificarà el barri, just al revés.   

I què passa amb el centre d'educació integral de Formació Professional que la Generalitat va anunciar que construiria al Districte Tecnocampus?

 --Després d'un any i mig i moltes reunions de planificació, nosaltres hem demanat a cada reunió el projecte d'educació integral i mai ens ha arribat. I no s'ha parlat d'això en les últimes converses. Com a prioritat municipal, no està contemplada. Va poder ser una gran idea per a la ciutat i per a la comarca però les nostres prioritats són aquests grups de l'ESO que ens faran falta en els propers anys i renovar les instal·lacions de diverses escoles de la ciutat que estan quedant velles.

Canviant de tema, en el que suposo que vostè ha hagut de donar el braç a tòrcer és a admetre la pretensió del Departament d'obrir l'escola Angeleta Ferrer el setembre vinent amb una sola línia, no? 

 --No, no, dependrà de les inscripcions. Si hi ha moltes famílies que fan la preinscripció al nou centre, el Departament haurà de reconsiderar-ho. Depèn de la gent.  

Finalment, què passa amb el nou edifici pel Joan Corominas?

Notícies relacionades

 --Sí, nosaltres hem demanat al senyor Baulenas el que abans comentava: hi ha escoles que necessiten un edifici nou. I el Joan Corominas és un d'ells. Des del Departament ens van dir que l'afegirien a la llista d'escoles de futura construcció. 

Més notícies de Mataró